https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПрокуратурата срещу МВР за задържаните в акция „Хемус“

Прокуратурата срещу МВР за задържаните в акция „Хемус“

ГДБОП ще приложат заповедите за арестите към материалите по разследването

В получените от МВР документи за нарушенията при строителството на автомагистрала „Хемус“ не се съдържат заповеди за задържане лица, съобщиха от прокуратурата след днешния брифинг на МВР и ред институции по случая. Това предизвика процесуална полемика между министерството и държавното обвинение.

От съобщението на ПРБ се разбира, че прокурорите са разбрали за досъдебното производство от факс от ГДБОП, като дежурен обвинител незабавно е внесъл в Софийски градски съд (СГС) искания за одобряване на протоколите за извършените действия по неотложност, ведно с материалите по делото. Там не е имало заповеди за 24-часово задържане по Закона на МВР.

„С оглед изнесени твърдения на брифинг, организиран от МВР, за евентуално извършени престъпления от общ характер, наблюдаващите прокурори ще укажат на разследващите органи да приложат доказателства в тази насока, които към момента на входиране на материалите по досъдебното производство в СГП не са налични“, пишат от прокуратурата.

Минути по-късно от МВР отговориха – в докладваните материали липсват заповеди за задържаните над дузина лица, тъй като заповедите за задържане по ЗМВР все още са били активни и не касаят искането за одобрение на протоколите по процесуално-следствените действия.

„Екземплярите от заповедите се съхраняват в ГДБОП и ще бъдат приложени. При доклад на събраните материали по досъдебното производство (ДП) на дежурен прокурор при СГП, същият е заявил, че ще бъдат повдигнати обвинения на виновни лица, след като поиска официално разкриване на банкова тайна и бъде изготвена съдебно-счетоводна експертиза по образуваното вече ДП“, допълват от МВР.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X