https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИздигат паметник на Панайот Хитов в Русе

Издигат паметник на Панайот Хитов в Русе

В Русе да бъде издигнат паметник на воеводата Панайот Хитов. Тази идея представиха пред председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев скулптурът Георги Радулов, актрисата Евгения Явашева, председателят на Сдружение „Традиция“ Мартин Календжиев и представителите на сдружението Стоян Стянов, Боян Драганов, отец Георги Райков.

Предложението е паметникът на легендарния революционер, четнически войвода и хайдутин да бъде пред дома, в която е живял неговият внук. Преди няколко месеца тя беше отдадена под наем на Сдружение „Блок 14“, за да бъде превърната в първия по рода си културен център в града за работа с деца.

Георги Радулов е изработил макет на паметника, който той дарява напълно безвъзмездно. Най-вероятно той ще работи с арх. Венелина Бучуковска и с общи усилия ще помислят за всички подробности около благоустрояването на паметника и неговото ситуиране.

Фигурата ще бъде висока между 2,20 и 2,40 м., а постаментът – между 60-70 см. Според Радулов паметникът трябва да бъде разположен на югоизток, за да не бъде лицето му в сянка, подобно на красивата статуя на Свободата в Русе, която гледа на север.

Очаква се необходимите средства да възлизат на около 100 хил. лв. Предвижда се изграждането на инициативен комитет, който да се ангажира със събирането на сумата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X