https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБеден селянин е изтеглил 18 млн. от парите за “Хемус“ и умрял...

Беден селянин е изтеглил 18 млн. от парите за “Хемус“ и умрял от Ковид

Малоимотният Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на автомагистрала “Хемус“, след което починал от ковид. За услугите му били обещани 20000 лв., които той не получил, установ,уь разследване на Bird и врачанската медия “Зов Нюз“. Софиянецът Георги Шкендов, който е ММА боец, е изтеглил други над 11 милиона от името на други две фирми.

В първата част на разследването си BIRD пише, че две политически свързани лица са теглили огромни суми кеш от парите за АМ “Хемус”. Това са Тома Янков от Мездра, който е шеф на младежката структура на ДПС и Данаил Георгиев от Лом, който е водач на листа на ПП “Евророма” в дунавския град. Те са имали пълномощни да оперират със сметките на две фирми, регистрирани на малоимотни лица и получили 25 милиона от общо 56 милиона лева преведени като аванс на “Водно строителство – Благоевград” АД от държавната “Автомагистрали” ЕАД, съобщава Bird.

Зарите са минали през дружеството “Бул Строй Груп ИГ”, което е било собственост на Методи Бачев, вече покойния шеф на строителната фирма “Агромах”.

В схемата са използвани общо 5 фирми и четирима пълномощника.

Едни и същи адвокати са обслужвали вписванията за трите фирми в Търговския регистър. Потърсени за коментар те разясняват пред Bird, че получават комплекти с документи за вписване от свой клиент и ни насочиха към счетоводна къща, която има офиси в Лом и в София. Репортер на ”Зов Нюз” се е свързал със собственичката на счетоводната фирма, но тя не е успяла да си спомни кой е идвал с документите за регистрацията и прехвърлянето на фирмите.

“Не им искаме лични карти“, е казала тя пред врачанската медия.

Фирмата “Виндор Монтана” е регистрирана в Пловдив, но през 2020 г. е прехвърлена на Нина Тодоринова от Костинброд. Тя не е отговорила на запитване за коментар, отправено през Facebook.

Пълномощник на “Виндор Монтана” е Красимир Митриков, който по адрес е бил регистриран в с. Златия, област Монтана. Той е изтеглил внушителната сума от 18.6 милиона лв. и ги е предал на неизвестния засега човек, в който са се концентрирали всички пари, изтеглени на каса банка, за която разследващите журналисти твърдят, че е Интернешънал Асет Банк.

Репортер на “Зов Нюз“ го потърси на адреса му, където има само стара, негодна за живот съборетина. Съсед на Митриков казва, че той е живял изключително бедно и е починал тази година от Ковид. Преди това обаче се похвалил на комшиите, че очаквал да му платят 20 000 лв.

Другите две фирми Билдинг Конти Строй ЕООД и Рич Билдинг Строй ЕООД, които са създадени от Ярослав Илиев от с. Казичене.

“Билдинг Конти” е прехвърлена на 22.07.2021 на Тихомир Миланов Игнатов от с. Охрид, област Монтана.

Пълномощникът на двете фирми, който е изтеглил общо 11.2 милиона лева на каса се казва Георги Шкендов. Той се изявява като ММА – боец и негово име са записани няколко фирми, които имат скромни обороти. Репортер на BIRD опита да се свърже с него най-напред чрез неговата майка, която работи в Агенция Митници. Тя e казала, че Георги Шкендов не ползва телефон и ще предаде за обаждането, а той ако пожелае ще ни потърси.

Сестрата на Шкендов – Ирена е съосновател на Евразийския институт за геополитика и икономика “Св. Киприян”, известен с про-кремълските инициативи на председателя му Пламен Милетков. През 2020 г. Ирена Шкендова е кандидатствала за позиция на младши експерт по сигурността на информацията в Министерството на отбраната, но няма информация дали е била назначена там.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X