https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеУспехът на новите хапчета за лечение на Covid зависи от тестването

Успехът на новите хапчета за лечение на Covid зависи от тестването

Обещаващите антивирусни лекарства за лечение на Covid могат да спрат хоспитализациите и смъртните случаи, но само ако се дават на пациенти в рамките на три до пет дни от първите им симптоми.

До седмици,САЩ биха могли да имат достъп до ново антивирусно хапче от Merck, което се очаква да промени смъртоносната траектория на пандемията от covid-19. А  втора опция от Pfizer, ще последва малко след това .

И двете хапчета са приветствани от лекари по инфекциозни заболявания, които не са склонни към суперлативи.

„Това наистина ще промени всичко“, каза д-р Даниел Грифин, експерт по инфекциозни заболявания и имунология в Колумбийския университет. „

Доказано е, че новите схеми, които изискват 30 или 40 хапчета да се приемат в продължение на пет дни, драстично намаляват хоспитализациите и предотвратяват смъртните случаи при възрастни с лек до умерен Covid, които са изложени на риск от тежко заболяване поради възраст или придружаващи заболяеания.

Но експертите казват, че успехът на лечението ще зависи от един несигурен фактор: дали високорисковите пациенти, заразени с Covid, ще могат да бъдат тествани – и след това лекувани – достатъчно бързо за да има смисъл от лечението.

„Ранното тестване и бързият достъп до резултатите , наистина ще бъдат от ключово значение за тези лекарства“, каза д-р Ерика Джонсън, която председателства Съвета по инфекциозни болести на Американския борд.

В клинични проучвания молнупиравир, антивирусното лекарство, разработено от Merck & Co. и Ridgeback Biotherapeutics, се дава на нехоспитализирани, неваксинирани, високорискови възрастни пациенти в рамките на пет дни от първите им симптоми на covid. Продуктът на Pfizer, Paxlovid, беше тестван при подобни пациенти три дни или само 72 часа след появата на симптомите.

Резултатите от проучването Merck, публикувано миналия месец, показват, че лекарството намалява риска от хоспитализация с около 50 процента и напълно предотвратява смъртните случаи. То ще бъде разгледано от консултативен комитет към Федералната администрация по храните и лекарствата на 30 ноември. Служители на Pfizer, които поискаха спешно разрешение от FDA за своето лекарство на 16 ноември, казаха, че Паксловид намалява риска от хоспитализация и смърт с 89 процента. И двете лекарства действат, като възпрепятстват начина, по който вирусът Covid се възпроизвежда, въпреки че го правят в различни точки от процеса.

Но тези обещаващи резултати предполагащи, че лекарствата ще могат да се прилагат в тесен период от време ще бъдат истинско предизвикателство при антивирусно лечение на реални пациенти. Подобни лекарства могат да предотвратят тежки резултати от грип, ако се прилагат навреме, но изследванията показват, че само около 40 процента от високорисковите пациенти през последните пет грипни сезона са потърсили медицинска помощ в рамките на три дни след като са се разболели.

Дори когато пациентите търсят ранна помощ, достъпът до тестове за Covid е ограничен а възможността за тестване в България продължава да бъде зависима от множество проблеми.

PCR или тестовете за полимеразна верижна реакция, златният стандарт за откриване на SARS-CoV-2, са скъпи и често пациентите чакат с дни, за да научат резултатите.

Бързите тестове за антиген са по-бързи, но по-малко точни и някои медицински специалисти се колебаят да разчитат на тях.

Тестовете продавани по аптеките, които могат да се използват у дома, дават резултати бързо, но са трудни за намиране и остават скъпи. Все още не е ясно как тези резултати ще бъдат потвърдени и дали ще бъдат приети като причина за лечение.

 

 

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X