https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПреброяването показва, че Русе се топи светкавично

Преброяването показва, че Русе се топи светкавично

До края на ноември ще станат ясни първите резултати от Преброяване 2021. Това стана ясно на провелата се заключителна среща на комисията по преброяване в областта с председател заместник областния управител д-р Стефка Караколева. Първите изнесени данни ще са относно броя на сградите, жилищата и възрастта на населението. Официално пълните резултати трябва да бъдат готови в началото на юли следващата година.

80% от данните на преброилите се в област Русе са обработени и те сочат че населението е намаляло във всички общини, като жителите на град Русе се очаква да бъдат малко над 120 000.

На срещата бяха обсъдени недостатъците на провелата се вече кампания и начини за преодоляването им на следващото преброяване, като обаче не се пропусна да се отбележи, че след столицата в Русенско е проведена най-ефективната и продуктивна информационна кампания, което може да се потвърди и с бързото осигуряване не само на достатъчен брой преброители и контрольори, но и на резерви и всички контролни райони и преброителни участъци са били разпределени равномерно.

Проблемите, с които русенци са споделили, че са се сблъскали са свързани със срива на електронната системата и затруднения със сателитната карта в началото на електронната преброителна карта. Не са липсвали и оплаквания поради, това че не е била даденост за преброяване на домашни любимци, както и куриозни случаи. Сред тях семейство, което е забравило да уведоми преброителя, че имат син, който живее с тях или не едно или две домакинства, които са изпращала свои снимки придружени с текст „Ето колко сме. Пребройте ни.“ по имейл адресите, качени на сайтовете на НСИ и община Русе. На територията на област Русе електронно са се самопреброили 75 106 лица в 33 599 домакинства, което представлява 35,3 % от броя на населението в областта към 31 декември 2020 година.

Според доклада на Областната преброителна комисия „при подготовката и провеждането на преброяването е осъществено ефективно взаимодействие и отлична комуникация между представителите на Областна администрация Русе, общинските администрации, контрольори, преброители и служителите в отдел „Статистически изследвания – Русе“ към Териториално статистическо бюро – Север“, и Преброяване 2021 е завършило успешно при спазване на Организационния план за действие.

От Областната преброителна комисия изказват благодарности към всички включили се в процеса и в частност на общинските администрации, чиито задачи са били най-трудни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X