https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЯсни са формулата за коалиция и новите министри, Василев уволнява 30 хиляди...

Ясни са формулата за коалиция и новите министри, Василев уволнява 30 хиляди чиновници

Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници.

Неофициално формулата за квотното разпределение на министерските постове към момента е 10-4-4-3.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент, посочват източниците на БНР.

ПП ще има 10 позиции, с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери:

Асен Василев, който ще бъде и финансов министър;
Калина Константинова, която като зам. министър-председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.
За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков.

Министерството на отбраната също е при “Продължаваме промяната”, като за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.

Министерството на икономиката се разделя на две:

Едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер;
Другото ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложеното име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социалната политика.
За ИТН са определени Външно министерство, енергетика, спорт и регионално развитие, където фаворит е бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.

За “Демократична България” са определени правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, освен това и екология. Министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени.

Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Василев с план да съкрати 30 хил. души от администрацията догодина

Предвиждат се 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 г. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Става въпрос за около 30 000 души, всеки министър ще трябва да огледа неефективно работещите структури, уточни Василев.

Съкращенията са една от причините новият кабинет да направи промени в предложения от служебното правителство проектобюджет за 2022 г., уточни съпредседателят на ПП, който ще бъде предложен за финансов министър.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X