https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниВетовоСъдът в Русе върна на кметския пост градоначалника на Ветово

Съдът в Русе върна на кметския пост градоначалника на Ветово

Административният съд в Русе отмени решението на ОИК – Ветово от януари м.г., с което предсрочно бяха прекратени пълномощията на кмета на Община Ветово Мехмед Хасан Мехмед.

Припомняме, че казусът бе предмет на съдебен спор в АдмС – Русе по адм. дело № 68/2020 г., но след обжалване на съдебния акт и отмяната му от касационната инстанция, производството бе върнато за ново разглеждане от друг състав на съда със задължителни указания по приложението на процесуалния закон.

В отменителното решение на ВАС бе указано на съда да извърши преценка дали предприетите от жалбоподателя действия изразяват намеренията му и направения избор за осъществяваната от него дейност – да изпълнява функциите си на публичната длъжност, на която е избран или да продължи да осъществява търговска дейност.

Съобразявайки събраните в съдебното производство писмени и гласни доказателства, съдът намира, че предприетите от жалбоподателя действия демонстрират волята му да преустанови дейността си като ЕТ „Медисън – Мехмед Мехмед“, за да встъпи в длъжност като кмет.

В едномесечния законов срок жалбоподателят е извършил множество действия по прекратяване на търговската си дейност, а забавянето при заличаването на регистрацията се дължи на обстоятелства от обективен характер – късното заличаване на регистрацията на жалбоподателя като ЕТ „Медисън – М.М.“ обективно се дължи не на неговите действия, а на претовареността на органите на НОИ, отбелязва съдебният състав, предава Бряг.

С тези съображения съдът приема, че жалбата е основателна, а оспореното решение на ОИК – Ветово се явява незаконосъобразно, издадено в противоречие с материалния закон.

Освен отмяна на решението на ОИК-Ветово, съдът осъжда ЦИК да плати на Мехмед Мехмед сумата от 4950 лева – деловодни разноски.

Решението на Административен съд – Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X