https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНа русенци им писна, настояват за компенсации от "Топлофикация"

На русенци им писна, настояват за компенсации от “Топлофикация”

Русе остана на студено за около ден заради авария на „Топлофикация“ . Пробив на котел спря парното и топлата вода на близо 19 000 абонати, което предизвика недоволството на хората. Въпреки че още в ранния следобед топлоподаването бе възстановено, русенци се възмущават, че за пореден път са останали без отопление, и то по средата на зимата.

Юристката Виолина Христова разказва, че в рамките на месец за четвърти път със семейството й са принудени да стоят на студено. „Единият път беше точно по Коледните празници, след това в началото на тази седмица, и сега отново. Реакцията ми е свързана с това, че търпим загуби и сме принудени да търсим алтернатива – т.е. аз и моето семейство ще направим разходи за ток“, казва тя.

Заради минусовите температури и липсата на отопление в Английската гимназия днес са преминали към онлайн обучение. Останалите учебни заведения не са затваряли, казаха от община Русе. Част от тях се отопляват на газ и не са имали проблем, предава Русе медиа.

Директорът на Английската гимназия Маргарита Янакиева обясни, че сутринта са установили липсата на отопление. Тъй като температурата е била -5 градуса, много бързо са взели решение за обучение онлайн. „Правим това с оглед опазване здравето и живота на учениците.Знаете, че поради пандемичната обстановка ние сме задължени да проветряваме помещенията, в които учениците учат“, каза тя. А проветряването, без да има отопление, крие риск да се простудят учениците.

От „Топлофикация“-Русе обясниха, че проблемът е заради пробив в котела и до следобед отново ще е топло. „Днес сутринта между 4-5 часа е възстановено всичко, оправена е аварията. Котелът е разпален, но качваме градусите постепенно, за да не се пробие мрежата, която е изстинала“, казаха от дружеството.

Оттам обясниха, че честите аварии се дължат на остарелите топлопроводи, чиято подмяна е много скъпа – по 1 млн.лв. за километър. Абонатите пък настояват за компенсации заради липсата на парно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X