https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВисоките цени и липсата на лекарства изпратиха русенци в Румъния и Турция

Високите цени и липсата на лекарства изпратиха русенци в Румъния и Турция

Ръст в цените на някои лекарства и дефицит на други медикаменти наблюдават от известно време фармацевти. Заради сезона на настинките и грипа има известно повишаване на цените на таблетки, сиропи и хранителни добавки, които са без лекарско предписание.  Това обясни за в. „Бряг“ Пламен Филев, председател на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия.

„Много често в рамките на 5 и 10 процента се получава такова леко увеличение – каза Филев. – Повечето фирми отдават това на нарастващата инфлация и с такъв процент увеличават цените“, подчерта фармацевтът.

Заради по-високите цени част от пациентите се отказват да купуват този тип медикаменти. „Има една психологическа граница. Например като да дадете 10 лева за един сироп или 20 лева за някоя скъпа добавка – ето тогава хората се отказват да купуват“, обясни Филев.

Фармацевтите отбелязват също, че има дефицит на някои медикаменти по лекарско предписание. „За най-различни заболявания – сърдечно-съдови, някои диабетни, а също така и при по-редки заболявания, липсва част от скъпо струващите медикаменти, които пациентите трудно намират – заяви Филев. – Хората се оплакват, че има затруднения в намирането и на някои инхалаторни препарати“, добави фармацевтът. Нямало откъде да бъдат поръчани и доставени до аптеките, защото този тип лекарства липсвали в дистрибуторската мрежа.

Това е една от причините много русенци да търсят липсващи медикаменти в Румъния например. Често таксиметрови шофьори или пътуващи по работа към северната ни съседка изпълняват рецепти или купуват лекарства на свои близки и познати. Пламен Филев потвърди тази практика и добави, че лекарства хората си набавят не само от Румъния, но и от Турция.

„Забранено е такова лекарство, регистрирано в друга държава, да бъде доставено по официалния път в аптечната мрежа и да бъде продадено на пациенти. Затова те си намират странични начини“, уточни фармацевтът. И добави, че понякога лекарства, дефицитни у нас, не са липсващи на другия пазар, както и обратното. „Определено не са рядко случаите, в които румънски граждани търсят лекарства, които са изчерпани в тяхната мрежа, но тук за момента няма проблем. Но те са на един и същ производител и често пъти даже са с еднакво търговско име и външният им вид не се различава особено“, каза още Пламен Филев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X