https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоАнатоли Станев почете Любен Каравелов

Анатоли Станев почете Любен Каравелов

В знак на признателност и по случай 143-ата годишнина от смъртта на Любен Каравелов областният управител на Русе Анатоли Станев положи цветя пред паметника на поета-революционер, както и на гроба му в крайдунавския град.

Политическата дейност на Каравелов е важна част от националноосвободителната борба на българите. Чрез своите действия той се превръща в безсмъртен национален герой, будещ уважение и възхищение. Каравелов е роден в Копривщица, създател и председател е на Българския революционен комитет в Букурещ. Издава списания и вестници с просвещенска насоченост. Оставя значимо наследство в сферата на културата, литературата, лексикографията, политическата история и нумизматиката. Умира от туберкулоза в Русе в първите месеци след Освобождението.

Припомняме, че сред приоритетите на областния управител Анатоли Станев ще бъде и развитието на културата, както и съхраняването на родовата памет. Той се надява легендарната печатница на Любен Каравелов в Букурещ да бъде възстановена като културен център. Солаковият хан e построен през 1859 година от братя Солакулу от Свищов и дълги години е бил огнище на българското революционно дело. От повече от 60 години обаче този исторически център на българското възрождение, който днес е Европейски културен институт, тъне в забрава и разруха.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X