https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияТошко Йорданов предлага държавата да не рекламира в частни медии, а бизнесът...

Тошко Йорданов предлага държавата да не рекламира в частни медии, а бизнесът – в обществените

Държавата да не дава пари за реклама в частни медии, или поне да ги намали значително, а обществените да не получават пари за реклама от частния бизнес. Това предложи председателят на комисията за култура в Народното събрание Тошко Йорданов в интервю за БНР.

Радиото е с 52 млн. лв. напред спрямо частните конкуренти, БНТ е с 82 млн. лв. сигурен бюджет, каза Йорданов, Той напомни, че държавата насочва ресурс към частни медии чрез фондове и европрограми и това е начин на контрол. Ако частна медия получава по-малко пари от държавата, ще е по свободна, а обществената като се извади от рекламния пазар, ще изпълнява обществените си функции.

“По времето на ГЕРБ имаше директно политическо вмешателство, премиерът звънеше директно на редактори и собственици на медии, че е недоволен от това и онова. Изпълни се със съдържание фразата му за мисирките за съжаление”, каза председателят на парламентарната комисия по култура и медии. И продължи: “Ако освободим частните медии от държавната опека, свободата им ще зависи само от тях. Ако журналистът не бъде притискан, ще има избор дали да е свободен или да е журналистическа мисирка”. Йорданов каза, че темата подлежи на обсъждане с колегите му.

В отговор на въпрос за предстоящите промени в Съвета за електронни медии Йорданов отговори, че проектът все още не е готов, но регулаторът от години не изпълнява функциите си и се е превърнал в политическа бухалка. Добави, че “с това ще се приключи”.

По повод на предложението на члена на комисията Антония Димитрова от “Продължаваме промяната” журналистите да подлежат на наказателна отговорност за публикуване на невярно съдържание, Йорданов отговори, че тя не е била правилно разбрана и изказването й в комисията е получило неверни интерпретации извън контекста. По думите му се има предвид възможността засегнат от клевета човек да е в състояние да проследи кой е авторът на конкретната публикация, за да се обърне към съда. Намерението не е законът да се ползва за гонения, каза Йорданов. Добави, че в обществените медии и сега такива правила съществуват и никоя информация не изтича в ефира анонимно, а винаги се знае кой носи отговорност.

В отговор на няколко въпроса за това дали управляващата коалиция “скърца”, отговори, че “коалицията би могла да почне да скърца и да се разпада, ако коалиционното споразумение не се изпълнява”. “Коалицията работи доста добре, някои неща ни (на “Има такъв народ”) се струват прекалени или недостатъчни, но има баланс между политиките на четири различни партии и това може да се окаже добре. Една политическа сила без коректив може да стъпи накриво”, поясни зам.-председателят на “Има такъв народ”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X