https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПозор: Шести час депутатите не могат да гласуват единна декларация за Украйна

Позор: Шести час депутатите не могат да гласуват единна декларация за Украйна

Шести час депутатите не успяват да се разберат какъв да е точният текст за декларацията, с която да осъдят руската инвазия в Украйна и дали той да съдържа словосъчетанието “санкции срещу Русия”, или не. Но малко след 14,00 часа се съгласиха на дискусия по формулировките, но възбудиха нов спор в залата, завършил с поредна почивка, поискана от безгласната буква БСП.

Първи срещу текста се вдигна лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, който призна, че има агресия от страна на Москва. Но обяви скандално, че действията и думите на руския президент Владимир Путин били абсолютно същите, ползвани от щатските Клинтън и Джордж Буш-младши. “Няма вечни съюзи, а вечни интереси”, скочи Копейкин.

“Санкции не бива да има. В този конфликт България ще понесе сериозни икономически щети, а виждаме, че никой досега не се е загрижил кой ще плаща. Кой ще ги плаща и дали е в национален интерес да приемаме декларации, с които на практика заемаме страна в конфликта. Щом е естествено, кой ще плаща? България е независима държава. Каква е ползата от санкциите за нас? Какво печели българският народ и кому е нужно това?”, пита той.

Иначе декларацията на депутатите по проект осъжда нарушението на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост на Украйна, пише Лупа. Освен това подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО за приемането на пакет от мерки, включително налагането на санкции срещу Русия, както и изисква представянето на план от Министерския съвет за справяне с последствията, като гарантира незабавна помощ на българите в Украйна. В декларацията се настоява Русия да прекрати незабавно военните действия и да се върне към международното право в пълен обем.

Костадинов заяви, че това бил текстът на проектодекларацията, която председателите на ПГ обсъждали до обяд. Ние успяхме да се обединим около всички точки, с изключение на тези по отношение на санкции срещу Русия, заяви националистът.

Копейкин съобщи, че по-рано бил изготвен по-компромисен текст, около който се обединили всички, с изключение от ГЕРБ. Той изключвал санкциите.

От “Възраждане” се оплакаха, че рапърът Ицо Хазарта показал среден пръст в залата, докато Костадинов говорел. Шефът на НС Никола Минчев наложи забележка към съпартиеца си.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X