https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИзградиха пункт за прием на бежанци на Дунав мост

Изградиха пункт за прием на бежанци на Дунав мост

На Дунав мост е изграден временен пункт за предварителен прием на украински бежанци. Той се намира на трасе вход от Румъния и включва палатки и фургони.

Пунктът все още не работи, но вървят дейности по изграждането на работните места на граничните служители.

Той ще започне да функционира, ако съседната страна Румъния бъде залята от бежанци от войната в Украйна и вълната се насочи и към България. Там ще се обработват документите и пристигащите чужденци ще изчакват, преди да продължат пътя си.

Фургоните са предназначени за служители и представляват бъдещи работни места на институции, различни от Гранична полиция – миграция, Агенция по бежанците и др. Самите палатки са зоните за изчакване от страна на хората. Създадени са четири поста, като първа палатка – пост 1, е с функция за контрол и проверка на пристигащите по отношение на забранени предмети и вещества /оръжия и др./

Държавният критерий, за да започне да функционира такъв пункт, е когато натискът от бежанци, поискали закрила в България, надмине бройката от 500 души дневно. Към момента в страната влизат средно между 4000 – 5000 украинци, но всички те са транзит, с малки изключения, предаде Русе медиа.

От началото на военните действия на Дунав мост показателят за бежанци е нула. Това се дължи главно на държавните разчети, които са в размер на 40 лв. на ден. Когато някой заяви желание за статут на бежанец, означава, че приема условията и стандарта в дадената страна по престой, настаняване и изхранване, което при нас е 40 лв. А държавата е задължена да им даде сигурност и възможност да останат тук. Украинците в масовия случай обаче предпочитат да търсят сигурност в други страни, където социалните условия са на съвсем различно ниво.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X