https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВойната в Украйна праща Македония бързо в ЕС според Кирил Петков

Войната в Украйна праща Македония бързо в ЕС според Кирил Петков

Министър-председателят очаква скоростно развитие на преговорите, чул добри новини от историческата комисия

Войната в Украйна ще ускори присъединяването на Северна Македония към ЕС, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков след срещата му с тримата си балкански колеги в резиденция “Бояна”. Той каза, че чака доклада от работата на историческата комисия, но хвърли светлина върху нея, като обясни, че чувал добри новини. От своя страна, македонският му колега Димитър Ковачевски, заяви, че чака доклада в Скопие съвсем скоро. Ковачевски разкри, че се чувал с Петков почти всеки ден, включително и през уикендите.

“Работим по много координиран начин, с много фокусирани срокове. Поставихме си няколко цели, които трябва да изпълнил. Северна Македония има място в европейското семейство колкото е възможно по-бързо и българското правителство е ангажирано с това”, отсече Петков. Той обаче напомни, че трябва да се постигне конкретна договореност между София и Скопие така, че да се гарантират правата на малцинствата.

“Изключително много се подобриха отношенията ни в последните 3 месеца. При сегашната криза с войната в Украйна, Западните Балкани трябва да поемат пътя към присъединяване към ЕС по-бързо. И именно за Македония и Албания процесът трябва да започне съвсем скоро”, каза още българският министър-председател.

Петков очаква той да се ускори в следващите няколко седмици. И заяви още: “Някои от въпросите, които изглеждаха много трудни за преодоляване, днес изглеждат разрешими. Оптимист съм, че ще постигнем колкото е възможно по-бързо предварителните договорености”, добави той.

Петков обаче не отговори на въпроса дали вижда Сърбия като дестабилизиращ фактор на Балканите заради особената привързаност на Белград към Москва.

От брифинга стана ясно още, че още тази година България вече ще получава втечнен газ от Гърция през интерконектора и ще започнат и доставките към Румъния, увери още Петков колегата си от Букурещ.

Важна ремарка отправи премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич по повод въпроса за сигурността на Балканите:

“Никога не бива да повтаряме случилото се в Югославия. Западните Балкани вече не са буре с барут. Войната се провокира от политиците, но се води от генералите и се надяваме никога повече тази ситуация да не се повтаря. Не бива да има негативна реторика на Балканите. Виждаме какво става в Украйна. Тази война трябва да попречи на всички да мислят в посока война”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X