https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНинова: Колекторските фирми вече няма да могат да начисляват такси и комисионни

Нинова: Колекторските фирми вече няма да могат да начисляват такси и комисионни

Колекторските фирми вече няма да могат да начисляват такси и комисионни. Това става възможно след приетия от МС закон, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

“МС прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме дълго отлаган проблем и въпроса с многогодишния тормоз върху стотици потребители. Още днес той ще тръгне към Народното събрание. Вярвам, че ще бъде приеттам, защото предварително е консултиран с четирите партии от управляващото мнозинство, както и с множество потребителски организации. Имаше много сериозно обществено обсъждане”, каза още тя.

Нинова изброи и някои основни неща от приетия от МС закон. „Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, вече ще подлежат на регистрация. Ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, както и застраховка “Професионална отговорност”. В ръководството им трябва да има неосъждани лица или такива, срещу които не се водят дела. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е действия, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си”, посочи тя.

Длъжникът ще има право да оспори търсенето. “Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск върху хората от 8 до 19 часа и в почивни и празнични дни. Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение – т.е. да начисляват такси и комисионни, с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Могат да събират само основното задължение и единствено лихвите за забави, които са законната лихва”, уточни министърът на икономиката.

Законът предвижда сериозни санкции и глоби при неизпълнение на задълженията. Глобата за физически лица ще бъде от 5 000 до 15 000 лв., а за юридически и еднолични търговци – от 10 000 до 50 000 лв.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X