https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗа изказванията си депутатката Елена Гунчева може да лежи в затвора поне...

За изказванията си депутатката Елена Гунчева може да лежи в затвора поне 5 г.

Специализираната прокуратура започна проверка за престъпление против Републиката срещу народен представител.

„На 28 март постъпиха сигнали, в които се излагат твърдения, че български народен представител е извършил престъпление, което се състои в подбуждане на чужда държава към враждебни действия против Републиката. По този начин е започнало и извършването на проверката“, обясни в предаването „Тази сутрин“ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Той уточни, че това е престъпление по член 98 от Наказателния кодекс. За него се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„Съгласно Конституцията и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление, в такъв случай главният прокурор отправя мотивирано искане до народното събрание за разрешение за възбуждане на наказателно преследване“, каза още говорителят на спецпрокуратурата.

По думите му проверката е във връзка с Фейсбук статус, в който се подбужда чужда държава, а именно Руската федерация към враждебни действия против Републиката. Срокът на проверката е 2 месеца, но тя може да бъде удължена с един месец.

„Вчера наблюдаващият прокурор е разпоредил и извършване на пълна проверка от страна на Държавна агенция национална сигурност и след приключване на проверка от тяхна страна, материалите, които те са събрали, ще бъдат изпратени до наблюдаващият прокурор“, обясни Христо Кръстев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X