https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораООН похвали организацията за посрещане на бежанците на „Дунав мост“

ООН похвали организацията за посрещане на бежанците на „Дунав мост“

Създадената организация на предварителния приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ при Русе за посрещане на бягащите от войната в Украйна е ефективна и бърза. Това обяви координаторът по извънредни ситуации към Върховния Комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Такеши Морияма при срещата си със заместник областния управител Людмил Христов и кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Припомняме, че това бе и първият заработил в страната подобен пункт. „Виждам отличното сътрудничество между институциите и високата степен на организация и комуникация между тях. Поздравления за постигнатото ниво на работа“, каза още Морияма. От своя страна заместник областният управител Людмил Христов увери представителите на ВКБООН, че на място на мигрантите се предоставя пълна информация, медицинска помощ при необходимост, както и топли напитки и пакетирани храни. „В ежедневен контакт сме с Министерски съвет и работим с всички институции в региона, така че да гарантираме необходимите условия за хората от Украйна“, заяви още Христов.

По последни данни от началото на конфликта в страната са влезли малко над 209 000 украинци, като близо 80% от тях са преминали през българо-румънската граница. Почти половината от всички преминали през северната ни граница са използвали граничния пункт при Русе. Влезлите украинци в страната през ГКПП „Дунав мост“ от 24-и февруари насам са 81 433. Голяма част от тях обаче преминават транзитно през страната, като към момента останалите в България са около 94 000.

В срещата участва и заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, както и експерти от ВКБООН.

Предходната среща с комисариата бе преди месец и на нея представителите на Върховния Комисариат на ООН за бежанците изразиха готовност за съдействие при провеждането на съвместни информационни кампании, както и да участват в постоянен обмен на информация и предоставяне на образователни материали възможно най-близко до общностите, засегнати от конфликта.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X