https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария59 хил. бежанци трябва да напуснат хотелите, държавата има само 33 хил....

59 хил. бежанци трябва да напуснат хотелите, държавата има само 33 хил. места за тях

Държавата търси подслон за около 26 000 украински бежанци, които в момента са настанени в хотели, но трябва да ги освободят до края на месец май, защото от 1 юни хотелиерите ще посрещат туристи. В момента в хотелски бази са настанени 59 085 украински бежанци, а наличните свободни места за настаняване, предимно в държавни, общински и ведомствени бази, са с капацитет до около 33 хил. души, обясни на пресконференция в Министерския съвет Мариана Тошева, която миналата седмица оглави Оперативната група за бежанците.

Тя каза, че е отправено искане към ведомствата да предоставят свои бази за настаняване на хора, бягащи от войната. Някои от наличните места се нуждаят от ремонт, но могат да бъдат използвани за настаняване, като целта на правителството е да се избегнат палаткови лагери. По думите на Тошева някои украински граждани имат желание да живеят под наем или сами да намерят жилища.

По думите на Тошева голяма част от средствата, разходвани от България и други държави – членки на ЕС, за помощ на украинските бежанци, ще бъде възстановена от съюза. По данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

Съветникът на вицепремиера Калина Константинова Красимира Величкова обобщи и други направления, по които правителството е взело мерки за подпомагане на бягащите от войната. Тя посочи, че на заседанието на Министерския съвет днес се обсъжда постановлението, с което всички граждани от Украйна със статут за временна закрила ще получат здравни осигуровки за 3 месеца, а след този период ще могат да се самоосигуряват, за да продължат да имат достъп до здравната система, обясни Величкова.

“Правителството е предвидило и мерки за насърчаването на заетостта, като например подпомагане за наем през работодателя. Тоест хора, които са намерили работа, да имат допълнителна финансова помощ за заплащане на наем”, даде друг пример Величкова.

В момента се работи и за създаване на облекчени условия за подпомагане от страна на държавата на фирми и организации за изграждане на детски центрове. Мярката се налага заради проблема с недостига на места за настаняване в ясли и детски градини, а повечето от украинските бежанци са майки с малки деца. По думите на Величкова това би било добър механизъм не само за украинските деца, но и за българските.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X