https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМинистър Събев скастри администрацията в Русе и за буферния паркинг

Министър Събев скастри администрацията в Русе и за буферния паркинг

Министър Николай Събев не пропусна да атакува общинската адмиинстрация в Русе.  “Пускането на фериботната линия, ние го обявихме през януари, имахме планове, че до 20% ще се повиши транзитния поток през България, в момента е 50% плюс. Не става така планово, както го помислихме, но добре, че сме предприели стъпки. Но на местно ниво трябва да сте максимално активни. Трябва да се размърдат Община Русе и да започнат да работят. Те имат пари, предоставени от правителството, само че не за летище, а за буферен паркинг. Къде е този паркинг?”, заяви министърът, който е на посещение в Русе.

“Това, което премиерът Кирил Петков е постигнал в Румъния, едновременно е да се съгласим, че ще има пет моста, специалистите да работят по това къде да се тези пет точки, като ние предложихме местата на тези мостове да са където са фериботите, за да се поеме трафика. Утре е първата среща от страна на Румъния и България”, поясни още той.

По повод летището, министърът увери, че активно работи по това Русе да има летище.

„В тази връзка заделихме парите, които вече са по сметките на Общината. Само, че за да започнат да се използват, трябва да има нотификация от ЕК, че това не е държавна помощ. За да се случи това, някой трябва да седне и да попълни формуляри и да ги изпрати до Комисията. От декември е извършен превода, сега сме 9 май, но формулярите не са изпратени. В тази връзка обсъждаме с кмета Пенчо Милков възможност как да ускорим процеса. Имаме примерно едно държавно предприятие “Летище София” ЕАД, което функционира формално, но все още е налице структурата на търговско предприятие с пари по сметката. Казах си, това е регистриран летищен оператор, ако той поеме организацията на Летище Русе, има парите, ние имаме и финансирането. Ще можем да възстановим много бързо пистата, ще поканим авиооператорите да кандидатстват за съответните рейсовете. Казах на г-н Милков и той каза: “Добре, хайде да го мислим”. Обаче няма вариант при сегашното законодателство Община да предостави общинския си имот на летищния оператор, който е държавен, при което трябва да има промяна в закона.

Аз му казах, че е трудно сега да се направи промяна в закона за едно летище. Мисля, че моето предложение бе повече от справедливо към него, аз поемам отговорността. И в един момент, защото трябваше да реагираме бързо и за летище Равнец, аз депозирах това в едно писмо, защото не може да стане, трябва да има решение на Общинския съвет, аз депозирах писмото, за да има следа, че има такава опция, те ме поканиха да дам обяснение, което не е окей. Това е проблем на Община Русе и общинските съветници да си го решат, аз съм подал ръка и тази ръка продължава да бъде подадена. Русе трябва да има летище. Друг е въпросът доколко и как ще трябва да се управлява това летище. Държавна компания не би могла да управлява така добре. Бъдещето му е концесиониране – да го дадем в ръцете на някой опитен оператор на летища. Имахме скоро среща и с външни оператори, които заявиха интерес към малките летища в България”, каза още Николай Събев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X