https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМеханотехникумът в Русе стана на 100

Механотехникумът в Русе стана на 100

С тържествена церемония в Доходното здание бе чествана 100-годишнината на ПГ по механотехника „Юрий Гагарин“. Концерт–спектакълът събра множество бивши и настоящи възпитаници на първото механотехническо училище в Русе и техните преподаватели.

На празника на професионалната гимназия присъстваха и кметът Пенчо Милков, заместник – министърът на образованието Мариета Георгиева, областният управител на Русе Анатоли Станев, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева, деканът на Транспортния факултет доц. д-р Асен Асенов и представители на учителските синдикати.

„Благодарение на упоритата ви работа и тази на преподавателите, успявате да утвърдите дългогодишните традиции на училището, а вашата всеотдайност и любов към децата допринасят за развитието на образователното дело и стремежа към личностно утвърждаване“, обърна се кметът към директора на Механотехникума Нина Димитрова.

Той пожела на възпитаниците и преподавателите да продължават да изпълняват мисията си в утвърждаване на училището като едно от най-добрите в града.

През 1919 г. под ръководството на Русенската търговско-индустриална камара започва провеждането на курсове за младежи, завършили гимназия, за придобиване на средно техническо образование. Окуражени от резултатите на курсовете, членовете на Камарата правят предложение до Министерството на търговията, промишлеността и труда курсовете да прераснат в училище. Предложението е прието и Русенската търговско-индустриална камара под ръководството на известния индустриалец и банкер Атанас Буров се заема с намирането на временна сграда за настаняване на училището. С решение на Търговската камара в Русе се взима решение да се изполват сградите, помещенията и машините на Дунавската флотилия. С решение на Камарата от 27 септември 1921 г. се определя датата 1 октомври за откриване на учебната година, със същото решение се определя и директор на средно механотехническото училище – инж.-механик Георги Ненов от Русе, завършил машинно инженерство в Кронщад, Русия. На 23 октомври 1921 г. официално, с водосвет, е открито първото механотехническо училище в Русе. Професионалната гимназия дава възможност на младежите в града и региона да получат модерно и качествено обучение от доказали се преподаватели с престижно образование, което продължава своята традиция и до днес.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X