https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМасово русенските абитуриенти избират английския език за втората матура

Масово русенските абитуриенти избират английския език за втората матура

1297 ученици отиват днес на задължителен втори държавен зрелостен изпит /ДЗИ/ в Русенска област.

Половината ще се явят на изпит по профилирана подготовка, а останалите – на матура за придобиване на професионална квалификация, на която е изпитът по теория, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието – Русе д-р Росица Георгиева, цитирана от Русе Медиа.

По традиция за втора матура най-желан е английският език /357 зрелостници/, следван от информационни технологии /68/, биология и здравно образование /60/, математика /46/, история /24/, география и икономика /20/, информатика /16/, немски език /15/, руски език /13/, испански и френски език – по 1, химия и опазване на околната среда /9/. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита – сутрин и следобед.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X