https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДоайенът на русенската духова музика Димчо Рубчев получи златна значка от кмета

Доайенът на русенската духова музика Димчо Рубчев получи златна значка от кмета

Кметът Пенчо Милков връчи златна значка на маестро Димчо Рубчев – диригент на Общинския духов оркестър. Малко след навършване на 60-я си юбилей ръководителят бе отличен за приноса си в развитието на музикалната емблема на Русе, която оглавява вече 27 години.

„Вашият живот е посветен на Русе и хората ще Ви запомнят точно така – като човек, творил с чест и достойнство“, поздрави го кметът, връчвайки му значката.

По време на срещата диригентът изрази своето съжаление, че въпреки възможността да се обучават в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в учениците липсва желание да изберат духовата музика за свое поприще. От своя страна Милков предложи професията да се популяризира като музикантите от Биг бенда дават уроци на желаещите, като официална част от учебната програма.

Друга тема на разговор бе сформирането на младежки духов оркестър, който да се включва в празничните чествания на Русе.

Под ръководството на Димчо Рубчев съставът на Общинския духов оркестър не само продължава музикалните си традиции, но и бележи значимо развитие, обновява и обогатява репертоара си. Като диригент е носител на Специалната награда на журито в Оломоуц – Чехия (1989), на III награда на конкурс в Нант (1991) и други високи отличия. По повод честването на 40-годишнината на оркестъра е награден със “Сребърна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X