https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНамериха находки от римско време край Новград

Намериха находки от римско време край Новград

Находки от римско време са разкрити при археологически разкопки разкриха край русенското село Новград.

Експедицията е част от българо-германски изследователски проект, предава TVN. Специалистите проучват селища, укрепления и гробници в околностите на населеното място. По думите на ръководителя на експедицията проф. Свен Конрад от университета в германския град Тюбинген основен метод е извършването на системни обходи по полетата, при които се картографират повърхностните находки като керамика и керемиди. Използват се също въздушни и сателитни снимки на района. Откритите селищни образования, надгробни могили и други обекти се регистрират в археологическата карта на България.

Проучванията са извършени под ръководството на д-р Георги Иванов от Националния археологически институт при Българската академия на науките. В експедицията участват и специалисти от музеите в Русе и Горна Оряховица, както и студенти.

Поредното изследване се фокусира върху неизследвана територия по поречието на река Янтра между селата Новград и Джулюница. Друг акцент в проучването е укреплението Неокастро. Съоръжението е построено през Второто българско царство и заедно със селището се смята за основоположник на село Новград. В района, в скалите над река Янтра, се наблюдават останки от скален манастир, чието съществуване вероятно е свързано с укреплението.

„Работата по проекта ще продължи в края на лятото, когато ще бъдат възобновени разкопките в района на село Новград“, информират от община Ценово.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X