https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков: Над 300 общински служители са ангажирани с разчистването след стихията

Пенчо Милков: Над 300 общински служители са ангажирани с разчистването след стихията

Кметът на Русе Пенчо Милков дава подробности пред журналисти за щетите, нанесени от бурята тази сутрин.

Както Ruse.news събщи, пороен дъжд и силен вятър преминаха през Русе тази сутрин, като по данни на дежурните метеоролози в Хидрометеорологична станция – Русе само между 5:50 и 6:00 ч. са паднали 17,5 л/кв. метър дъжд. Пороят беше придружен от силен вятър, който променяше постоянно посоката си, (шквал) достигащ скорост от 20 м/сек. По данни на метеоролозите градушката, която падна премесена с дъжда, е била с максимален диаметър на зърното 3 см.

С 50 служители, автовишки и товарна техника „Комунални дейности“ и „Паркстрой“ действат по стотиците сигнали за наводнени мази, паднали дървета, блокиращи улици, междублокови пространства и жп инфраструктура и прекъснати жици на енергопреносната мрежа. Помощ в разчистването ще окажат и служители на СЗ „КООРС“, ОП „Русе арт“ и „Спортни имоти“.

Фирма „Нелсен чистота“ е активирала всички 150 служители. Двата камиона за едрогабаритни отпадъци събират паднали клони, в дейностите са ангажирани 4 самосвала и няколко трактора. 5 мобилни групи почистват уличните шахти в Русе.
ДЗЗД „Паркстрой“ се включват с 60 души и 8 камиона, които режат и товарят пандалите клони.

От „Енерго Про – Русе“ все още не е постъпила обобщена информация за това къде е преустановено електрозахранването в града.

Поради локални наводнявания автобусите и електробусите се движат със закъснение. Тролейбусите не са в движение, тъй като има прекъсвания по цялото протежение на захранващата ги мрежа.

До момента липсва информация за щети в малките населени места в общината, освен в Ястребово, където има участък със скъсани жици. В резултат на ремонтите на ВиК- Русе в кв. Средна кула и Долапите има свличания на земни маси и отворени дупки.
При детските градини и яслите всичко е наред. Няма такива без електрозахранване, доставките на храна продължават, родителите се придвижват трудно, но ситуацията е спокойна.

Община Русе призовава гражданите да бъдат особено внимателни при придвижването си в момента и да избягват близост с дървета, стари сгради и необезопасени жици.
От метеорологията допълниха, че обстановката остава сложна и се очакват още валежи през седмицата. Не са изключени и локални градушки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X