https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗаради опашките в Русе: Румънците сложиха и трети кантар на Дунав мост

Заради опашките в Русе: Румънците сложиха и трети кантар на Дунав мост

Множество сигнали от изнервени и разтревожени русенци, принудени да се справят с километричните опашки от тежкотоварни автомобили в района на Дунав мост при Русе и по пътя към Мартен, получи днес областният управител Анатоли Станев.

Гражданите изразяваха своето недоволство за това, че за пореден път са принудени да закъсняват за работа и оставят по-късно децата си в детските градини и училищата. Областният управител и неговият заместник Людмил Христов проведоха редица срещи с властите за граничен и митнически контрол от българска страна, а също така разговаряха със шофьори на чуждестранни камиони и негодуващи граждани.

След анализ на обстановката и проведени разговори с префекта на окръг Гюргево се оказа, че до обед все още не работеше третият кантар за претегляне на камионите на вход в Румъния. Въпреки това след поредица от разговори между Станев и властите в Гюргево съоръжението бе активирано още в ранния следобед. Това намали опашките от чакащи тирове с няколко километра само за три – четири часа. Колко време съоръжението ще бъде активно още не е ясно, но заявката на румънската страна е категорична, че ще продължи да работи за справяне със ситуацията. Към момента кантарът е все още е в тестови режим.

Припомняме, че румънските власти обявиха, че подобно съоръжение ще заработи още през месец май. „Категоричен съм, че пускането на трети кантар на територията на Гюргево ще облекчи трафика. Необходимо тази мярка да бъде предприета в максимално кратки срокове“, коментира Станев. Липсата на още един кантар забавя обработката и утежнява трафика на българска територия. Областният управител изрично посочи, че сме едва в началото на летния сезон, като през следващите седмици предстои увеличаване и на потока от леки автомобили. Станев постави въпроса за облекчаване на тежкотоварния трафик и на вниманието на българското посолство в северната ни съседка, както и пред румънската мисия в България. По последни данни за изминалите 24 часа на изход от страната ни са преминали над 1400 камиона.

Преди повече от месец по инициатива на областния управител Анатоли Станев бе въведена временна организация на движението, с която се забранява спирането на тежкотоварни моторни превозни средства в участък от малко над 700 метра по пътя между Русе и Мартен и по-точно в участъка между кръстовището на Дунав мост и това на Индустриалната зона. Освен знаци, изработени от Община Русе, на място има и постоянно дежурни екипи на пътна и гранична полиция, представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, както и на БГТОЛ, които контролират процеса и съблюдават за избягването на тапи. Патрулиращите полицаи са взели и мерки за недопускане изпреварване между товарните автомобили в района, така че да се избегне задръстването и на втората лента, което буквално стопира целия трафик и така се стига до невъзможност за преминаване по пътя дори от автомобили на специален режим на движение.
За да се намалят опашките от изчакващи превозни средства в района на граничния пункт, камиони се спират на територията на община Бяла, както и в съседни области – Велико Търново и Стара Загора. Това става възможно благодарение и на екипите на БГТОЛ.
Днешните разговори се реализираха и със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X