https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияИсторическо! Кабинетът „Петков” падна (НА ЖИВО)

Историческо! Кабинетът „Петков” падна (НА ЖИВО)

Първи успешен вот на недоверие в най-новата история на България свали правителството на Кирил Петков.  “За” гласуваха 123 народни представители, а 116 – “против”.

Припомняме, че вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ. Аргументът на най-голямата опозиционна група беше „провал на правителството във финансовата политика”.

Какво следва?

Сега предстои правителството да подаде оставка. Президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила – „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.

Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат – в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.

 

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X