https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДепутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Нулева ставка на данък добавена стойност (ДДС) за доставка на хляб и брашно гласуваха депутатите с приетите на второ четене текстове от измененията на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. за доставка на хляб и брашно с място за изпълнение на територията на страната, при внос на стоки на територията на страната, като и при облагаеми вътрешнообщностни придобивания на стоки ще се прилага нулева ставка на ДДС.

Депутатите приеха, че брашното е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годно за производството на хлебни продукти.

Предложението не бе подкрепено от парламентарната бюджетна комисия, но в пленарна зала след прегласуване получи 116 гласа „за“, 103 – „против“ и 11 – “въздържал се”.

Депутатите решиха още до 31 декември 2022 г. данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, да е 9%. С 9% ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти. Със същата ставка ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи. Изрично е разписано, че разпоредбите за диференцирана ставка на ДДС не се прилагат за доставката на бира, вино и спиртни напитки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X