https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРИОСВ - Русе проверява кой замърсява Дунав

РИОСВ – Русе проверява кой замърсява Дунав

В ход е инвентаризация на обекти, отвеждащи отпадъчните си води в канализационен колектор, собственост на „Топлофикация Русе“ АД, който зауства в река Дунав. Инветаризацията се извършва по заповед на директора на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова, по повод постъпили сигнали от служители на „Дунавски Драгажен Флот“ АД за изтичане оцветени води в река Дунав.

Колекторът на топлофикационното дружество е функциониращ още с изграждане на централата. Като оператор с комплексно разрешително (КР), дружеството има определени точки – за заустване и за мониторинг, записани в КР, които се намират на площадката му. Прилежащата територия, през която преминава този колектор, е била собственост на топлофикационното дружество. След разпродаване на имоти или части от тях, настоящите оператори също използват този колектор. В РИОСВ-Русе има налична информация, предоставена от топлофикационното дружество за 25 действащи и заустващи отпадъчните си води в него.

Към момента са проверени 7 дружества и са ревизирани шахтите им преди включването им в колектора. Дейностите на фирмите са разнообразни – складови бази, фуражен завод, обработка на стъкла, бетонови възли и др. При необходимост и по преценка на експертите ще бъдат взети водни проби.

Резултатите от инветраризацията ще бъдат обобщени до края на текущия месец. Предвижда се през този период и проверка за спазване условията на КР „Топлофикация Русе“ АД.

На територията на Източна промишлена зона има два колектора – „България“, който е открит и този на ТЕЦ-Русе. В рамките изпълнявания воден проект в гр. Русе колектор „България“, както и „Трети март“ (от Западна промишлена зона) ще бъдат присъединени към Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ-Русе). За колектора на ТЕЦ-Русе ще търсят алтернативни решения, касаещи използването му в съответствие с изискванията на Закона за водите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X