https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев: Ако се стигне до избори, трябва да са през октомври

Радев: Ако се стигне до избори, трябва да са през октомври

Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни. Ако изборът на партиите е отново предсрочен вот, държавният глава счита за целесъобразно той да се проведе в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент.

„Това означава, че в оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони. А правителството с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване”, уточни той.

Според него е очевидно, че политическата криза в страната се изостря. „Всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента”, обясни Радев.

„По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на два месеца. Това означава избори през септември, което също крие рискове. Но, от друга страна, прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени”, допълни Радев.

Държавният глава отчете, че партиите чертаят все по-дебели червени линии помежду си. Затова, по думите му, съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно.

„Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група. Ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране и около какви приоритети и програми”, добави той. Според това ще реши на кого да връчи третата папка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X