https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНивото на река Дунав продължава да пада

Нивото на река Дунав продължава да пада

Нивото на река Дунав продължава да пада. Въпреки мерките за удълбочаване на плавателния път, Белене и Вардим остават критични участъци, предава БНТ.

Дългосрочната прогноза на специалистите е, че в близките 3 месеца ситуацията ще се влошава.

Само преди 2 дни при Русе беше записано най-ниско ниво на Дунав на тази дата 30 см. Водите обаче продължават да се понижават заради малкото снеготопене и липсата на валежи.

“Нивото е доста ниско на река Дунав като цяло и на праговите участъци почти на косъм се минава.”, казва Димитър Йорданов, механик на кораб.

За да улеснят плаването в българския участък, от Речния надзор към Морска администрация в Русе са издали предписания на корабоплавателите. За нарушителите, затруднили движението, санкциите достигат до 5 хиляди лева.

“В критичните участъци определяме режим за преминаване, за брой съдове и съответното газене. Всеки си прави сметка дали да не използва пълният капацитет на съдовете или в районите на критичните участъци да претоварва…или пък да изчаква благоприятно ниво.”, обяснява кап. Иван Жеков директор на Дирекция „Речен надзор” Русе.

В тази ситуация, обаче, реката бързо се променя. И капитаните трябва са много добре информирани, когато тръгнат на път.

“Товари на 2,40. И през това време водата пада драстично и не може да мине… Всеки капитан трябва да си прави сметката на колко товари, каква е водата, газенето и на толкова да натовари съответно кораба.”, казва Мартин Боев, щурман.

За да обезпечат фарватера от началото на юли от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав започнаха драгиране един от критичните участъци при остров Белене.

Добрата новина е, че има ръст на круизните кораби, акостирали на дунавските ни пристанища за юни сравнено с миналата година те са със 180 повече. При товарните кораби обаче сериозна промяна няма.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X