https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно16-годишен русенец победи във фестивала "Кино в длан"

16-годишен русенец победи във фестивала “Кино в длан”

16-годишен русенец спечели първата награда в тазгодишното издание на националния кинофестивал “Кино в длан”. Мартин Матеев завоюва отличието със своя късометражен филм „По Гергьовден стават чудеса”. Историята, с която Мартин грабна приза, е действителна. Лентата разказва за съдбата на избягало агне навръх Гергьовден, намерено в центъра на Русе и спасено. Видеото е заснето с мобилен телефон.

„Идеята за този филм дойде спонтанно, защото е невероятно да намериш изгубено агънце в ден, когато е определено то да стане жертвено. Много хора си помислиха, че това е рекламена кампания на Общината, свързана с празника Гергьовден”, разкрива Мартин Матеев

Във филма си той разказва за спасяването на агънцето от неговата съдба, за приютяването му във временен дом в приюта за животни в Русе и за щастливия завършек да е сред приятели и други животинки в Спасителния център за изоставени селскостопански животни в Стара планина. Целият проект е заснет в рамките на около месец, защото локациите са три и са отдалечени една от друга, предава Бряг.

Във втората част, освен агънцете, са показани също и декоративно прасенце, муле от цирка, дори малко муфлонче, които заедно с много други животинки в Центъра живеят под открито небе и всеки ден са на паша по поляните на Балкана. „Усещането на всеки, който чу или видя историята, определи и заглавието на филма, защото чудесата се случват дори и на Гергьовден“, добавя още Матрин Матеем.

Той е ученик в Професионалната гимназия по строителство и архитектура. За себе си разказва, че с кино и фотографски проекти се занимава отдавна. „Обичам да снимам природата, котките, красивите неща около нас. А с киното допълвам това, което не мога да кажа в снимка. Само времето ще покаже дали киното ще се превърне от хоби в моя професия“, казва националният призьор.

16 годишния автор печели отличието сред 79 филма от цялата страна. Наградата му бе връчена на церемония в кино „Одеон“ в София на 12 юли. Това е поредното признание за Мартин Матеев, тъй като две последователни години той печели първа награда в своята категория във фото конкурса “Моето незабравимо преживяване в Русе”. А любопитната история във филма може да се види на сайта на фестивала „Кино в длан – фестивал на мобилното кино“ – mkino.org.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X