https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСкандали в НС: Атанасова се гаври с правителството, ген. Атанасов я гони

Скандали в НС: Атанасова се гаври с правителството, ген. Атанасов я гони

“Преди минути поредното беззаконие и политически произвол на мнозинството в 47-мото НС катастрофира в Конституционния съд.” Така започна изказването си на парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ по повод обявяването на назначението на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР за противоконституционно.

“Г-жо, това не е процедура, а декларация. Не ме принуждавайте да ви отнема думата”, прекъсна я съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който води заседанието.

“Ще си обявя процедурата. Не е декларация. Председателят на КЕВР е противоконституционен. Няма да ви принуждавам да правите нищо, но ще принудя мнозинството по най-бързия начин да вземе проект на решение за смяна на противоконституционния председател на КЕВР”, каза Атанасова.

Докато Атанасова говори, Настимир Ананиев се провикна към председателя да й вземе думата.

“Призовавам за спешно изслушване на министъра на енергетиката, защото ако този който подвиква от втория ред не си дава сметка, че решението на Конституционния съд означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да са оспорвани от всяка заинтересована страна и това означава колапс на българската енергетика, то има хора с разум, които разбират достатъчно от темите законност и Конституция. Призовавам със силата на вашето мнозинство, ако трябва опозицията ще помогне, да поканим в зала министъра на енергетиката и да намерим спешно решение на рази ситуация. Призовавам ви да внесете процедура по избор на нов председател на КЕВР, така че да продължи да работи. Очакват ни много тежки месеци и трябва да се вземат адекватни решения”, каза тя.

Атанасова допълни, че “ако вторият ред не разбира и само крещи, то управляващите наистина са тотални аматьори”.

“Г-жо Атанасова, имах търпението да ви изчакам, но нарушихте правилника. Защо не поискахте времето за декларация, а някаква тъпа процедура. По начина на водене имате право, заповядайте”, каза Атанасов на депутатката от ГЕРБ.

“Изказването на г-жа Атанасова беше много важно и нека заедно с вас да обясним на колегите какво се случва. Председателят на КЕВР трябва да освободи кабинета си до края на деня. Вече го няма. Няма го. Разбирате ли какво става? КЕВР няма председател. Обърнете внимание на залата, че ако искаха да разберат какво е форсмажор, то това е форсмажор. Сега вие трябва да оправите този проблем”, каза още Радослав Чолаков.

Теменужка Петкова поиска думата по начина на водене, но Атанасов я помоли да си седне на мястото.

“Търсите провокация, за да прекратим заседанието”, каза той и я призова да си седне на мястото. След като тя не поиска да се върне на мястото си, председателят на парламента даде 15-минутна почивка.

Депутатите на ГЕРБ и тези на управляващата коалиция се спречкаха в пленарна зала. Напрежението ескалира и парламентарните групи започнаха да си разменят обиди на висок глас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X