https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКметът Пенчо Милков подписа пакт за противодействие на корупцията

Кметът Пенчо Милков подписа пакт за противодействие на корупцията

Kметът на Община Русе Пенчо Милков подписа пакт за превенция и противодействие на корупцията на местно ниво. Така завърши двудневната Национална конференция на тема „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“, организирана от Международния републикански институт на САЩ (IRI).

Кметът получи покана да се включи в инициативата с оглед на полаганите усилия на Община Русе за прозрачност на управлението и подобряване на административните услуги на гражданите. На конференцията присъства и главният секретар на Община Русе Димитър Генков.

„Това, че световна организация като IRI избра Русе като една от 10-те общини в България, участващи в проучването за прозрачно управление и уязвимост към корупция, ни мотивира да работим още по-усърдно. Създадохме много механизми за по-голяма прозрачност и гражданско участие, но резултатите показват, че трябва да продължим да ги развиваме и правим познати, за да се възползват русенци от тях“, заяви кметът.

Програмата на конференцията откриха Пол Маккарти – регионален директор за Европа на IRI, и Н. Пр. Херо Мустафа – посланик на САЩ в България. В инициативата се включиха кметове и техни заместници от още 9 общини – София, Враца, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Разград, Перник, Кърджали и Велико Търново. В рамките на панела „Състояние на прозрачността и гражданското участие в общините и добри практики“ всеки от тях сподели свършеното през последните години, както и работата на администрациите по важни теми като прозрачност, гражданско участие и антикорупционни политики.

Според доклада на Международния републикански институт Община Русе през последните 3 години е направила прозрачността свой ключов приоритет. Като основно подобрение в работата на настоящата администрацията се отчита провеждането на обществени поръчки изцяло в електронна среда с напълно отворен достъп на гражданите. Други силни страни са редовните седмични отчети на кмета, както и подобрените функции на официалния уебсайт. В него бе осигурена възможност за бързо и лесно входиране на сигнали и предложения от компютър или телефон и бе отворен достъпът до деловодната система на администрацията с цел проследяване развитието на преписките в реално време.

Всички общини са получили препоръка да включват повече граждани в обществените си обсъждания по важни теми.

Докладът на IRI ще бъде достъпен за широката публика на български език до няколко месеца.

Припомняме, че през юни бе проведена съвместна среща в Община Русе с представители на IRI и гражданите, на която бяха обсъдени начините за подобряване на комуникацията между двете страни, провеждането на последващи информационни кампании, обясняващи какви са функциите на общинските и държавните институции и повишаване на отчетността им.

Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво можете да видите тук.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X