https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКирил Петков заговори за задкулисие в поръчката за магистралата Русе - Велико...

Кирил Петков заговори за задкулисие в поръчката за магистралата Русе – Велико Търново

Премиерът в оставка Кирил Петков намекна със свой пост в профила си във фейсбук за задкулисие в поръчката за магистралата Русе-Велико Търново. Той публикува линк към информацията от Министерство на финансите, че Агенцията за държавна финансова инспекция проверява тази поръчка. Само преди няколко дни от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха избора на изпълнители за първите два лота – Русе-Бяла и обхода на Бяла. Според МФ има надвишаване с над 55 % на стойността на поръчката.

„Ако се отива към избори, този път ни трябва парламентарно мнозинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има подкрепа:

– за антикорупционни закони без компромиси,

– за прозрачно разходване на публичните и общински средства в полза на хората;

– за политики за народа, а не за избрани фирми?!

Каузата е България без задкулисие! Независимо от всичко, ще продължаваме да се борим всеки ден, за да си отвоюваме държавата. Продължаваме промяната!“, гласи постът на Кирил Петков.

След него следва и информацията, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери провеждането на процедурата и избора на изпълнители по обществена поръчка за строителство на магистралата Русе – Велико Търново.

В съобщението на финансовото министерство се обяснява, че за първите два участъка на магистралата за строители са избрани две обединения начело с „Инфра експерт“ и „Европейски пътища“, чиито цени надвишават с до 55% прогнозната стойност на поръчката. С тях към момента няма сключени договори за изпълнението на поръчката.

Министерството на финансите е наредило проверката заради съмнения за липса на конкуренция в търга, свързаност между допуснатите кандидатите и високата цена, става ясно от съобщението.

АДФИ ще провери защо до крайното класиране са допуснати две икономически групи, като всяка от тях печели по една обособена позиция.

Финансовите инспектори ще проверят още и защо цените, на които се възлагат поръчките, надвишават с 40 до 55 % прогнозния бюджет на пътната агенция и има ли тръжна манипулация и разпределяне на поръчките по обособени позиции и ощетяване на бюджета на Европейския съюз.

За потенциалните нарушения и за наличие на картел ще бъдат сезирани Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и Главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

Хронологията на поръчката

Търгът беше обявен на 3 декември 2020 за първите два участъка на магистралата – от Русе до Бяла (40 км) и обхода на град Бяла (35 км). Прогнозната стойност на поръчката е общо 982 740 000 лв., като за първата обособена позиция е 536 391 000 лв., а по втората – 446 349 000 лв. Критериите за възлагане са цена с тежест 50 % и техническа оценка – 50 %. Източникът на финансиране е програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027.

На 21 януари 2021 г. са подадени четири оферти за участъка от Русе до Бяла и пет – за обхода на град Бяла.

На 12 февруари 2021 г. всички участници са допуснати до техническа оценка, която се извършва чак на 25 май 2022 г. Комисията отстранява по един участник от всяка обособена позиция. Поради изтичане на срока на валидност на офертите участниците са поканени да ги удължат, като единият от участниците не подновява офертата си по втората обособена позиция за обхода на град Бяла.

Така за всяка обособена позиция са допуснати едни и същи трима участници. Двама от тях – ДЗЗД „Хемус-16320“ и „ХВП – Ябланица“, са свързани лица, тъй като в тях участват свързани дружества – „Пътстройинженеринг – Т“ АД, „Хидрострой“ АД и „ВДХ“ АД. Свързаността между тези дружества произтича от обстоятелството, че мажоритарните им собственици и членове на управителните им органи – Григор Иванов и Велико Желев участват съвместно в управлението на трето дружество – „Пътни строежи Велико Търново“ АД. На основание чл. 107, т. 4 от Закона за обществените поръчки тези участници (ДЗЗД „Хемус-16320“ и „ХВП – Ябланица“ ДЗЗД) е следвало да бъдат отстранени, но това не е направено, се казва в съобщението на финансовото министерство, предава Русе медиа.

На 26 май 2022 г. комисията отваря ценовите предложения и класира на първо място за участъка от Русе до Бяла (обособена позиция 1) ДЗЗД „Хемус-16320“ с цена от 876 525 100,64 лв. (над 300 млн. над прогнозната стойност). За обхода на Бяла (обособена позиция 2) на първо място е класирана ДЗЗД „АМ Русе Търново“ с цена от 660 425 563,84 лв. (над 190 млн. над прогнозната стойност).

На 18 юли 2022 г. председателят на управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Тодор Василев приема решение за избор на изпълнители според класирането на комисията.

Така ДЗЗД „Хемус-16320“ е определено за строител на участъка от Русе до Бяла, а за обхода на Бяла – ДЗЗД „АМ Русе Търново“. Така общата цена за изпълнение на поръчката е над 1.539 млрд. лв., което е повече от 556 млн. лв. над прогнозната стойност определена от АПИ, отбелязват от финансовото министерство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X