https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноМостът на въздишките в Русе на нова локация

Мостът на въздишките в Русе на нова локация

Мостът в Русе, който свързва хотел „Рига“ с бул. „Придунавски“ в посоката към къщата на Калиопа, от дълги години е известен и като „Мостът на Въздишките“ по аналогия с моста във Венеция. Напоследък обаче това име заслужава съвсем друго място, което води към реката – пасарелката на кея.

Още преди да бъде разрушена старата конструкция през 2018 г., витият мост бе окичен с катинарчета на влюбени. Те бяха закачени на двете предпазни прегради точно над минаващата отдолу жп линия.

Близо 4 години след построяването на новата пасарелка, мястото е припознато от младите хора като своеобразно лично пространство, където да си дават обещания и да заключат тези лични моменти с катинар, поставен на моста, пише Русе медиа.

Подобна е идеята на Моста на влюбените в Париж – Pont des Arts, и в тунела към къщата на Жулиета във Верона. В Париж обаче се наложи да бъде забранено поставянето на катинари на моста, тъй като под тежестта им конструкцията бе компрометирана. В Италия пък всяка година общинските служби преди новия туристически сезон правят разчистване, за да има къде новите влюбени двойки да оставят своето любовно послание.

Какво се е случило с катинарите от старата пасарелка не е ясно – най-вероятно са били изхвърлени, но на новия мост вече има над 200 катинара, закачени и на двете предпазни странични прегради. Някои са изключително малки, други са грамадни и помпозни. Някои от тях са предварително подготвени с гравиране на инициалите на двамата влюбени и задължителното сърце. Новият „Мост на Въздишките“ в Русе е избран така, че да може на него да се правят романтични селфита с реката и залеза.

Интересно е каква е съдбата на ключетата – дали се хвърлят долу на жп линията или влюбените отиват до Дунава, за да ги потопят във водите на реката. Още по-любопитно би било, ако се намери начин за събиране на историите, които стоят зад всяко катинарче, заключило по една любов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X