https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария търси варианти за самолети на лизинг

България търси варианти за самолети на лизинг

България търси начин да вземе самолети на лизинг и ще ремонтира двигатели на наличните изтребители МиГ-29 в Полша, съобщи тази сутрин служебният министър на отбраната Димитър Стоянов (и доскорошен главен секретар на президента Румен Радев) при представянето на своите приоритети и екипа, с който планира да работи по изпълнението им.

“Имал съм срещи с посолствата на различни страни и сме подготвили и изпратили писма за искане на информация дали може да ни бъдат предоставени самолети на лизинг с обучение на инженерно-техническия и летателния състав. След като бъде събрана тази информация, тя ще бъде предоставена в комисията по отбрана в следващото Народно събрание”, заяви Димитър Стоянов. За самолети на лизинг заговори още през март президентът Румен Радев, когато беше в Брюксел за извънредна среща на НАТО.

“Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволява да изпълняваме до средата на 2023 година дежурствo по air policing (мисията на НАТО, която има за цел да опазва сигурността на въздушното пространство на Алианса – бел.ред). Предприели сме мерки, провел съм разговори с полската страна за евентуален ремонт на шест броя двигатели за МиГ-29. Това не е решение на проблема. В следващите 3-4 години съществува реална опасност да не можем да си носим бойното дежурство само. Причината за това е както войната в Украйна и наложените ограничения за ремонт на руска техника, така и закъснението в договора за доставката на нови американски изтребители F-16” , каза още Стоянов днес и припомни, че първите самолети F-16 ще пристигнат през 2025 година и ще могат да са в оперативна готовност най-рано в края на 2026 година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X