https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев поиска участие на България в управлението на порт Александруполис

Радев поиска участие на България в управлението на порт Александруполис

Президентът Румен Радев се срещна с представители ръководствата на компаниите “Gaztrade” и “Copelouzos Group”, за да обсъдят доставките на газ до нашата страна през Гърция. На разговора присъстваха и премиерът Гълъб Донев и енергийният министър Росен Христов.

„България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е важен не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, но е от особено значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите и в региона чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция”, заяви държавният глава.

Той подчерта, че всичко това изисква терминалът да бъде свързан с междусистемната газова връзка IGB, която България очаква да заработи до 1 октомври.

„На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за увеличаване на доставките на втечнен газ през Гърция в краткосрочен и дългосрочен план и възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис”, каза още Радев.

Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна. И допълниха, че изпълнението на проекта се движи в срок, забавяне не се очаква и той ще бъде завършено догодина.

Междувременно се очаква “Газпром” да отговори на България дали ще се върнат на масата за преговори. Според енергийния министър това трябва да се случи най-късно днес.

В края на миналата седмица правителството официално влезе в контакт с руската компания. Целта на евентуалните преговори е Кремъл да възстанови доставките на природен газ към България в рамките на настоящия договор. От ресорното ведомство ще настояват за промяна в механизма на плащане, както и за удължаване на доставките до края на отоплителния сезон.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X