https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГазът през септември ще струва поне 350 лв.

Газът през септември ще струва поне 350 лв.

Предложената от “Булгаргаз” цена на газа за септември е със 17% по-висока от тази през август. Така прогнозната цена за месеца е около 350 лева на мегаватчас, обяви Деница Златева, изп. директор на газовия доставчик, след откритото заседанието на енергийния регулатор по темата.

По време на самото заседание тя обяви, че компанията ще поиска на 1 септември по-голямо увеличение от вече внесеното в деловодството на регулатора.”Имаме договорените количества по азерските доставки. Имаме две частични карга втечнен природен газ, и имаме количество, което беше изтъргувано на аукциона на газов хъб “Балкан” на една изключително конкурентна цена от доставчика, който спечели този търг”, обясни Златева, цитирана от БНР.

Цената, на която “Булгаргаз” продава синьо гориво през август, е 298.29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На 11 август “Булгаргаз” внесе своето предложение за цена за септември и на базата на него експертите на КЕВР предложиха цената за септември да е 315.61 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

В отговор на въпрос Златева обяви, че “Булгаргаз” изпълнява договора към “Газпром” и всеки ден изпраща заявки за доставка на договорените количества, а в отговор се получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден. Това обяви в телевизионно интервю в понеделник и премиерът Гълъб Донев. “Разговорите са на политическо ниво. На този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят”, допълни Деница Златева, цитирана от БНТ.Според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов преговори с “Газпром” няма да доведат до търсения резултат. Причините според него са от всякакъв характер – технически, икономически, финансов и геостратегически. “Аз съм казал моята позиция и считам, че такива преговори няма да доведат до резултата, който се търси.” Иван Иванов не изключи възможността от Нова година да има нови цени на парното.

Златева посочи, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете – дали да бъдат месечни или за по-дълъг период. “Важно е да се осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за месец септември”, каза още Деница Златева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X