https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДен по-късно: ГЕРБ вече нямат проблем да се коалират с ДПС

Ден по-късно: ГЕРБ вече нямат проблем да се коалират с ДПС

След като преди по-малко от денонощие председателят на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов каза, че “има много формули, но формула ние и ДПС не съществува”, днес (1 септември) позицията на партията вече далеч не е толкова категорична. Това се разбра от изказванията на Борисов и заместника му в партията Томислав Дончев.

Първо Дончев каза, че ГЕРБ иска управление с партии, които нямат идеологически различия. Това не изключва партията с председател Мустафа Карадайъ, която казва за себе си, че защитава евроатлантическите ценности. После на брифинга за идеите на ГЕРБ за антикризисни мерки се появи Бойко Борисов. Той вече не изключваше никого конкретно от формулата за управление на страната, обяви, че е съгласен на “всичко, което гарантира спокойствие и стабилност”, включително правителство на малцинството.

Борисов все пак каза, че “основният ни спор” е с “Продължаваме промяната”, като ги нарече неколкократно “партията на посредниците”, повтаряйки тезата на ГЕРБ, че заради търговците цената на природния газ се увеличава допълнително.

“В тази ситуация трябва да се говори с всички, защото минимум национално съгласие е необходимо на следващия парламент. България е залята от кризи. В парламента има теми, по които трябва да бъде търсен максимален консенсус”, каза Томислав Дончев.

“Естествено, с всички не може да се управлява. Когато всички са в управлението, народът е в опозиция”, допълни зам.-председателят на ГЕРБ, но не каза кого изключва от управлението.

Не се разбра еднозначно какъв хоризонт на управление си представя ГЕРБ, за която засега социологическите проучвания сочат, че ще бъдат първа по резултат политическа сила след изборите на 2 октомври. Първо бяха представени мерки и визии на партията за поне един пълен мандат, както самите представители на ГЕРБ отбелязаха. После Борисов сметна, че “тука става въпрос за правителство, което може да ни преведе през зимата” и насочи към обявените от ГЕРБ приоритети, около които да се търси обединение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X