https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниОт "ротвайлер" до кралица консорт – издигането на Камила в сянката на...

От “ротвайлер” до кралица консорт – издигането на Камила в сянката на Даяна

Някога наричана “ротвайлер” от жената, чието място зае, Камила, втората съпруга на новия британски крал Чарлз, може никога да не е спечелила напълно обществеността, но сега е кралица консорт (в свободен превод “партньор на краля” – бел.ред.), титла, което малцина биха си помислили за възможно да получи преди 25 години.

Когато първата съпруга на Чарлз, популярната и бляскава принцеса Даяна, почина на 36 години в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., Камила беше представена от медиите като най-мразената жена във Великобритания. Като някоя, която никога не би могла да се омъжи за Чарлз, камо ли да стане кралица.

Чарлз и Даяна се разделиха през 1992 г. и се разведоха през 1996 г. Даяна беше обвинила Камила, често представяна като улегнала и мрачна жена, за разбиването на брака й и до днес 75-годишната Камила постоянно е сравнявана с фотогеничната първа съпруга на Чарлз.

Но Чарлз и Камила се ожениха през 2005 г. и оттогава започна признаването ѝ, макар и неохотно от някои, за ключов член на кралското семейство, чийто успокояващ ефект върху съпруга й му помогна да се справи с ролята си.

“Бих изстрадала всичко за теб. Това е любовта. Това е силата на любовта”, каза Камила на Чарлз в тайно записан телефонен разговор, публикуван през 1993 г.

Всички оставащи съмнения относно бъдещия й статут бяха най-накрая разсеяни на 70-ата годишнина от възкачването на кралица Елизабет на трона през февруари тази година, когато Елизабет даде благословията си Камила да получи титлата кралица консорт, като каза, че това е нейното “искрено желание”.

“Докато се опитвахме заедно да служим и да подкрепяме Нейно величество и хората от нашите общности, моята скъпа съпруга беше моята непоколебима подкрепа през цялото време”, каза Чарлз тогава.

Родена като Камила Шанд през 1947 г. в заможно семейство – баща й е майор от армията и търговец на вино, който се жени за аристократка – тя израства в провинциално имение и се образова в Лондон, преди да отиде в училището Mon Fertile в Швейцария и след това в Institut Britannique във Франция.

Тя се движеше в кръгове, които я доведоха до Чарлз, когото среща на брулено от вятъра игрище за поло в началото на 70-те години. “Светът му се обърна с главата надолу и не мисля, че той някога наистина се възстанови от това”, каза Кристофър Уилсън, автор на книга за връзката на двойката.

Легендата разказва, че в първите дни Камила флиртуващо напомнила на Чарлз, че нейната прабаба Алис Кепел е била дългогодишна любовница на предишен принц на Уелс, който стана крал Едуард VII. “И какво ще кажете за това”, попитала тя.

Двойката излизаше известно време и биографът Джонатан Димбълби твърди, че Чарлз е обмислял брак по онова време, но се чувствал твърде млад, за да предприеме такава важна стъпка.

Докато принцът се посвещава на военноморската си кариера, Камила се омъжва за офицер от моторизираната пехота – бригаден генерал Андрю Паркър Боулс. Двойката има две деца, Том и Лора. Те се развеждат през 1995 г.

Самият Чарлз се жени за 20-годишната Даяна през 1981 г., която очарова не само Великобритания, но и света. Въпреки това и въпреки че имат две деца, Уилям и Хари, връзката им се влоши няколко години по-късно и принцът поднови романтичните отношения с бившата си любовница.

Дълбочината на връзката им беше изложена пред шокирана общественост през 1993 г., когато стенограма от тайно записан частен разговор беше публикувана във вестниците с интимни подробности като това, че принцът декларира желание да живее в панталоните на Паркър Боулс и да се превъплъти като тампон.

“Твоето голямо постижение е да ме обичаш”, казал той.

В известно телевизионно интервю през следващата година Чарлз призна, че е възобновил връзката им по-малко от шест години след като се ожени за Даяна, но каза, че това е било едва след като бракът им се е разпаднал безвъзвратно.

Даяна обаче нарече Камила “ротвайлер” и я обвини за раздялата. Когато връзката й с Чарлз се разпадна, тя отбеляза в телевизионно интервю през 1995 г.: “Бяхме трима в този брак – така че беше малко пренаселено.”

Докато Даяна внасяше блясък в задушния кралски дом на Уиндзор, много британци не можеха да разберат защо Чарлз би предпочел предпочитащата провинцията Камила, обикновено изобразявана увита с шал и в зелено водоустойчиво палто за езда.

“За човек в неговото положение Чарлз беше глупав да рискува всичко с Камила”, каза принц Филип, съпругът на Елизабет, в писмо до Даяна. “Не мога да си представя някой нормален да те напусне заради Камила.”

Близки до Чарлз обаче казват, че Камила му е осигурила бягство от строгите му кралски задължения и дворцовото възпитание, така както никой друг не е успял. След разпадането на брака му с Даяна се казва, че той й е купил диамантен пръстен и кон и й е изпращал всеки ден букети червени рози. “Това, че се обичаха, не беше под съмнение: в Камила Паркър Боулс принцът намери топлината, разбирането и спокойствието, за които винаги е копнеел и никога не е успял да намери с никой друг”, пише Димбълби в авторизираната си биография.

“Връзката им… по-късно трябваше да бъде представена просто като безсмислена афера. За принца обаче това беше жизненоважен източник на сила за човек, който беше дълбоко натъжен от провала, за който неизменно обвиняваше себе си.”

След смъртта на Даяна кралските помощници, натоварени да възстановят опетнената репутация на кралското семейство, накърнена от години на негативни медийни истории за изневери, бавно започнаха да интегрират Камила в по-публична роля.

Първата публична поява на двойката заедно дойде на парти за рожден ден на сестрата на Камила в лондонския хотел “Риц” през 1999 г. и до 2005 г. те успяха да се оженят и това да бъде прието.

През годините след това критиките в пресата почти пресъхнаха, тъй като тя стана твърдо установен член на семейството, а кралските наблюдатели казват, че нейното палаво чувство за хумор е помогнало да спечели онези, които я срещат.

“Те изглеждат двойка, която е много щастлива в компанията на другия”, каза Саймън Луис, секретар по комуникациите на кралицата от 1998 до 2001 г., пред “Ройтерс”.

“Онзи период, когато бях в двореца, имаше всякакви спекулации за връзката им и какво щеше да се случи – всичко това беше решено, всичко приключи и мисля, че (те) всъщност са двойка, много щастливи да бъдат това, което са.”

Когато кралската кола, превозваща двойката, попадна в безредици в Лондон през 2010 г. след протести на студенти и според съобщенията Камила е била намушкана с пръчка през отворен прозорец, вестниците похвалиха нейния стоицизъм, когато тя по-късно се пошегува: “За всичко има първи път. ”

През 2013 г. тя се присъедини към съпруга си за тържественото откриване на парламента, събитие с голяма помпозност, седнала до Чарлз, кралицата и принц Филип и носейки тиарата, принадлежаща на майката на кралицата.

Експертите по връзки с обществеността казват, че това е резултат от много упорита и внимателна работа от екипа за поддържане публичния образ на принца, въпреки че помощниците казаха, че се дължи главно на личността на Камила. “Мисля, че в случая с херцогинята просто хората са я опознали по-добре и са харесали това, което са видели и чули за нея”, каза бивш старши помощник в двореца пред “Ройтерс”. “Това не е тайна PR кампания тя да изглежда добре. Камила върши работата си наистина добре.”

Запитан как Камила се е справила с оформянето на роля, самият Чарлз каза пред CNN през 2015 г.: “Можете да си представите, че е истинско предизвикателство, но мисля, че тя е брилянтна в начина, по който се справя с тези неща.”

Таблоидните вестници, които някога бяха силно критични, сега щедро я хвалят. “Никой не се преструва, че е било лесно за херцогинята на Корнуол да е наследила мястото на Даяна. Но с тихо достойнство, непринуден хумор и видимо състрадание тя се справи с предизвикателството. Тя просто е “скалата на Чарлз”, пише Daily Mail в своя редакционна статия през февруари 2022 г.

Същият вестник почти 17 години по-рано, когато Чарлз и Камила обявиха годежа си, беше казал: “Така че обществеността сега е в настроение да прости опърпаното отношение към Даяна? … Това, в което обаче грешат, е да се позволи на Камила да бъде известна като Нейно кралско височество – самата титла, така безмилостно отнета от Даяна след развода й.”

Въпреки това Камила никога не е печелила напълно широките обществени симпатии на британците

Според редовно проследяване на анкети на YouGov през май 2022 г. само 20% от респондентите смятат, че тя трябва да бъде кралица, докато 39% смятат, че тя трябва да получи титлата съпруга на принца престолонаследник. Въпреки това анкета за Daily Mail, след като кралицата я подкрепи да стане кралица консорт, показва, че 55% подкрепят този ход в сравнение с 28%, които са против.

Въпреки че много британци не прощават каквато и да е роля, която е изиграла в разпадането на брака на Чарлз и Даяна, принц Хари посочи, че това не е случаят с него и по-големия му брат. “Ако трябва да бъда честен с вас, тя винаги е била много близка с мен и Уилям”, каза Хари в интервю за 21-вия си рожден ден през 2005 г. “Тя не е злата мащеха.”

Автор: Майкъл Холдън, Ройтерс, превод: Дневник

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X