https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаОсвиркаха Манфред Вебер в Страсбург заради Борисов

Освиркаха Манфред Вебер в Страсбург заради Борисов

Острата размяна на реплики между председателя на ЕНП Манфред Вебер и лидера на “Зелените” в Европарламента Ска Келер отекна и в България след споменаването на Бойко Борисов в защитната реч на германския евродепутат.

Вебер и Келер се сблъскаха по време на дебата по повод годишната реч на Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС, а планираното за по-късно обсъждане на ареста на Борисов (по искане на ЕНП) допълнително повиши напрежението между двамата.

На финала на изявлението на Вебер се стигна до бурно недоволство от страна на леви и зелени евродепутати заради това, че председателят на ЕП Роберта Мецола (ЕНП) не отне думата му въпреки изтеклия 1-минутен срок за финално изказване.

Повод за спора беше решението на Келер да обвини дясната партийна група в ЕП за предизборната коалиция между “Форца Италия” на Силвио Берлускони с две крайнодесни партии в Италия – “Лигата” на Матео Салвини и “Братята на Италия” на Джорджа Мелони. Изборите в Рим ще се проведат само след 10 дни, пише сайтът “Булевард България”.

“Г-н Вебер, внимавайте с кого сключвате партньорства. Наблюдавайки Италия, виждаме, че играете рискована игра с демокрацията и споделените ни ценности – само заради властта. Това пак може да доведе до негативни последици за всички нас. Група, която претендира да е част от демократичното мнозинство, не би трябвало да си партнира с хора, които носят тениски на Путин (б.р. Матео Салвини), нито с партии с фашистко лого. Не в Италия, не в Испания, не в Швеция. Не в Европейския парламент, никъде и никога. И е малко странно да го казвам като представител на “Зелените”, но центристката десница има много важна роля в Европа и част от тази мисия е да не допуска крайната десница. Ако отворите вратите за тях, правите много лоша услуга на Европа. Вярвам, че е лоша услуга и за вашата партия”, каза Ска Келер в началните си забележки по речта на Фон дер Лайен за състоянието на съюза.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X