https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноКакво да очакваме от Фестивала на Живите статуи в Русе

Какво да очакваме от Фестивала на Живите статуи в Русе

На 17 и 18 септември в Русе ще се проведе Фестивалът на живите статуи. Специално участие ще вземат румънският театър „Маска“ и талантливите артисти от „Палячи“ – огнено и светлинно шоу. Началото и на двете вечери е в 20 часа на площад „Свобода“, а входът за събитията е свободен. Фестивалът се организира от Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе с финансовата подкрепа на Община Русе и Министерството на културата.

Румънският театър „Маска“ ще представи „Изход“ /THE EXODUS/. Драматургията и режисурата на спектакъла са на Михай Малаймаре, а идеята на Анка Флореа – директор на румънската трупа.
В неделната вечер русенци ще се насладят на огнено-светлинната постановка „Квазар“, с която артистите от „Палячи“ ще закрият фестивала. Единствената по рода си „приказка“ е разработвана повече от година, а зад нейната реализация стои екип от 11 души. Създателите и участниците в „Квазар“ са артисти, дизайнери, компютърни специалисти, хореографи, научни работници и танцьори. Освен уникалния сюжет, екипът е създал специални костюми и реквизити за новата постановка. По време на„разказа” е предвиден и дикторски текст на български и на английски език.
Историята е пресъздадена с помощта на най-новите реквизити за светлинно шоу, а подобен сценарий и ефекти се представят за първи път в България. Шоуто е предвидено за 18 септември от 21:40 ч. пред Съдебната палата и е с финансовата подкрепа но Национален фонд „Култура“. Трупата на „Палячи“ е отличавана два пъти от Гилдия Атракционни и Сценични изкуства към Съюза на артистите в България с почетната златна значка за „Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България, а тази година беше и сред номинираните за престижната национална награда „ИКАР“.
Преди огнения финал русенската публика ще може да се наслади и на гостуващата постановка за възрастни на Държавен куклен театър Варна „Ако Фройд беше индиец“. Авторският спектакъл на режисьора Боян Иванов и хореографа Татяна Соколова е носител на „Златен кукерикон“ за най-добър комедиен спектакъл през 2021-ва и е в съпътстващата програма на фестивала „Живи статуи“. Неговото начало ще бъде в 19 ч. в Голямата зала на Драматичен театър „Сава Огнянов“, за да не изтърват зрителите нищо от случващото се на открито. Събитията на площад „Свобода“ са безплатни, а билети за „Ако Фройд беше индиец“ могат да бъдат закупени на касата на Драматичния театър.

ПРОГРАМА
17 септември, събота
20:30-20:40 /площад Свобода/
• LED-лазерно шоу – Палячи – огнено и светлинно шоу
20:40-22:00 /площад Свобода/
• THE EXODUS – Театър Маска, Букурещ
18 септември, неделя
19:00-20:00 /Голяма зала на театъра/
• АКО ФРОЙ БЕШЕ ИНДИЕЦ – ДКТ Варна
20:00-21:40 /площад Свобода/
• THE EXODUS – Театър Маска, Букурещ
21:40-22:00 /площад Свобода/
• КВАЗАР – Палячи – огнено и светлинно шоу

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X