https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНад 1400 първокурсници прекрачиха прага на Русенския университет

Над 1400 първокурсници прекрачиха прага на Русенския университет

С тържествена церемония бе официално открита новата академична година в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Над 1500 първокурсници прекрачиха прага на висшето училище.

Сред официалните гости бе и областният управител Анатоли Станев. „Благодаря ви за изключителния принос към региона и страната. През годините Русенският университет се утвърди като водещо учебно заведение и развоен център, който продължава да допринася за модернизацията на редица сектори, както и за политическото и икономическо развитие на областта и страната. Пожелавам ви още много успехи в научното поприще, които да ви носят истинско удовлетворение! Съхранявайте и предавайте искрата към познанието и на следващите поколения“, каза областният управител Станев в обръщението си към ректора на учебното заведение академик Христо Белоев и академичното ръководство на университета.

„Вие сте лидерите на утрешния ден! От вас ще зависят значими решения в почти всички сфери на обществения живот.  Затова освен да трупате знания се научете да бъдете смели и да поемате отговорност. Сигурен съм, че тази комбинация от качества е печелившата стратегия и за последващата ви реализация. Бъдете уверени в подготовката, която ще получите тук. Като възпитаник на Русенския университет ви уверявам, че сте избрали правилното място“, с тези думи Станев се обърна към студентите. Той им пожела още да не забравят, че именно на тях се крепи надеждата ни за по-добро бъдеще. „От вас зависи дали ще остане просто надежда или ще се превърне в реалност и ваш успех. Отстоявайте идеите си, защото те са гарант за успеха на обществото ни. Крайно време е можещите и знаещите да се превърнат в основния двигател на нашия напредък“, категоричен бе областният управител. Той апелира към студентите да са активни и да бъдат сигурни, че винаги са добре дошли с идеите и инициативите си в Областна администрация – Русе.

Университетът предлага над 50 бакалавърски програми от 23 професионални направления. Повече от 70 пък са възможните магистратури, а над от 50 са научните специалности в докторска степен. Същевременно университетът има сключени договори за международен обмен на студени с над 500 университета от цял свят. Техническата база на РУ „Ангел Кънчев“ е сред най-добрите в страната. Учебните и научни лаборатории са оборудвани с най-съвременна техника от водещи организации.

През изминалата академична година са се дипломирали петима доктори на науките, седем доценти и трима професори.

Георги Ангелов Моллов пък получи стипендия от 1000 лева от ръководството на русенската „Райкомерс Конструкшън“. Той е студент в машинно-технологичния факултет. 29 са студентите с най-висок бал, които започват своето обучение в Русенския университет.

В събитието участваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, неговите заместници Магдалина Илиева, Енчо Енчев Димитър Недев и Златомира Стефанова, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, както и множество представители на държавната и местна власт.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X