https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДворецът Батенберг - един от символите на Русе

Дворецът Батенберг – един от символите на Русе

Дворецът Батенберг е популярното име на сградата, в която днес се помещава Регионалният исторически музей в Русе. Намира се в центъра на града, на едноименния площад.

Дворецът е построен през 1882 г. по план на австрийския архитект Фридрих Грюнангер.  По замисъл сградата е трябвало да служи за официална резиденция на българския княз Александър I Батенберг в Русе.

Тъй като дворецът е завършен след оттеглянето на княз Александър I от българския престол, той никога не е бил използван за седалище на български владетел. Вместо това, след завършването му в него се помещава окръжното управление в Русе, а от 1948 г. зданието се използва за нуждите на Окръжния съд в Русе.

Парад на 6 септември 1894 г. на площада пред Окръжното управление в Русе

Сградата притежава голямо подземие, в което са извършвани разпити на престъпници и политически затворници. Освен това сградата е била свързана с подземен тунел с намиращата се в близост къща на русенския градоначалник. Пред двореца е изграден обширен парк с фонтани и скулптурни композиции.

През 1990 г. е решено Дворецът Батенберг да приеме експозициите на Регионалния исторически музей в Русе. За целта започва изпълнението на мащабна програма за ремонт и реконструкция на двореца. След дълго прекъсване на ремонтните дейности, обновлението на сградата завършва след петнадесет години. Ремонтните дейности се финансират от Община Русе и проекта „Красива България“.

На 23 септември 2007 г. президентът на Република България Георги Първанов официално открива обновената сграда на двореца заедно с поместените в нея експозиции на историческия музей.

 

Днес музеят съхранява около 140 000 фондови единици. Сред експонатите му се отличават праисторическа керамика и идолна пластика, Боровското съкровище от 4 век пр.н.е., находките от археологическите разкопки на античните дунавски кастели Ятрус и Сексагинта Приста, на средновековния български град Червен, колекцията от средновековни стенописи; колекциите от експонати от традиционния бит, както и лични вещи на видни дейци на българските националноосвободителни борби като Панайот Хитов, Георги Раковски и други.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X