https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМобилизация в България: Колко души може да вдигнем при нужда?

Мобилизация в България: Колко души може да вдигнем при нужда?

Броят на българите, които могат да се отзоват при мобилизицация, намалява. Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че българската армия е в постоянна бойна готовност.

Министърът обясни, че мобилизация от руска страна носи риск за националната сигурност, но подчерта, че заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма.

“Както знаете, армията освен да изпълнява всекидневната си дейност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където трябва да бъде“, каза той.

“ Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната“, каза Стоянов във връзка с обявената частична мобилизация в Русия.

Колко обаче бойци може да мобилизира България, в случай на необходимост? По закон, в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 г., които са преминали военно обучение. В това число влизат служителите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение. Страната ни към момента разполага с резерв от запасни и доброволци. Доброволният резерв е лимитиран до 3000 души.

Броят на българите обаче, които могат да бъдат мобилизирани, намалява. България се прости със задължителната казарма през 2007 г., като набор 1988 г. беше последният, принуден да мине през военна служба. През изминалите 15 години оттогава има близо половин милион младежи и мъже над 18 г., които нямат представа от военна подготовка.

Служилите по груби изчисления прави около 600 000 мъже. Сред тях обаче имам загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина , които са около 100 000 души. Това означава , че максималната мобилизация у нас ще бъде около 500 000 души.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X