https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Надежда Йорданова с формулата на успеха в Русе: Насърчаване на инвестициите, намаляване...

Надежда Йорданова с формулата на успеха в Русе: Насърчаване на инвестициите, намаляване на административното бреме и решителна битка с корупцията

Надежда Йорданова е специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Завършила е Юридическият факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. През 2002 г. специализира Английско търговско право в The University of Law, Лондон. В периода 1997-2005 г. работи в правното звено на Министерство на регионалното развитие и благоустройството – от експерт през цялата експертна стълбица до началник на отдел и директор на дирекция “Правна”. От август 2005 до април 2007 г. е старши съветник в проект “Отворено управление” на ААМР. Началник на кабинета на министъра на правосъдието Христо Иванов в периода ноември 2014 г. – декември 2015 г. Надежда Йорданова е сред учредителите на “Да, България!”. Публичните длъжности, заемани от нея през последната година: народен представител и заместник-председател на Правна комисия в 45-ото и 46-ото Народно събрание, председател на Временната комисия “Магнитски” в 46-ото Народно събрание и Министър на правосъдието в периода – декември 2021 г. – юли 2022. Защитава обществените каузи за прозрачно управление, съдебна реформа е реформа на изборния процес. Омъжена, с едно дете. Надежда Йорданова, водач на листите на “Демократична България” в 23 МИР в София и в Русе.

– Г-жо Йорданова, остават броени дни до края на кампанията, какво промени изминалата кампания и какви са надеждите Ви за Русе?

– През изминалата кампания се убедих, че голяма част от проблемите на Русе могат да бъдат решени със средства на националната политика и взаимодействието между централна и местна власт. Това взаимодействие е изключително важно, за да се намерят най-добрите устойчиви решения, които да отговарят на интересите на хората и разбира се, да са възможни. В края на кампанията, след стотици срещи с всички общности в Русе, съм още по-мотивирана да работя за това.

Русе е едно от местата, пример за това, че наличието на кризи крие в себе си възможности – както за въздуха, така за лошата пътна инфраструктура или липсата на достатъчно лекари. Проблем е и това, че все повече български бизнеси гледат в посока Румъния. Решението на всеки от тези проблеми първо е възможно, и второ, може да бъде направено така, че да доведе до ускорено развитие на всяка едно от тези сфери. Може например, приходите от пътните таксите от „Дунав мост“ да бъдат разпределяни между държавата и общината и така да бъде подобрена пътната инфраструктура около самия Дунав мост.

– Знаем, че Европа е на две скорости, но кога според Вас ще започнем да бягаме в бързата писта ?

– Основните спирачки за развитието на България са корупцията, овладяната съдебна система и липсата на независима политика, защитаваща националния интерес. Българският път е европейският път, а не пътят към Азия. Ето защо в нашата програма основен приоритет има реформата на правосъдната система и депутинизацията на България. Работещата съдебна система ще сложи край на злоупотребата с публични средства и те няма да се отклоняват към чекмеджета и офшорки, а ще се използват целесъобразно за развитието на държавата и нейните системи. Изчистването на службите от чужди агенти ще даде възможност за провеждане на политика единствено в интерес на нашата държава, а не защитаваща и обслужваща чужди такива.

Съдебната реформа е задължителна част от депутинизацията, като ние имаме предвид реална съдебна реформа. Възможността за корупционните прониквания, за търговията на влияние, за неспособността за бързо разкриване и реакция спрямо руските шпиони в различни сектори на българския обществен живот, институциите и бизнеса, уронва българската държавност и може да бъде лекувано, предотвратено само с реална съдебна реформа.

Трябва да се насърчават инвестиции в работни места с повече добавена стойност. Това значи по модерни и по-чисти производства. Трябва да се работи и за намаляване на административната тежест. И за изчистване на институционалната корупция. Както ми каза един представител на бизнеса – един чиновник с една химикалка и един печат може не само да ти вгорчи живота , но и да попречи на бизнес ти за месеци наред.

Това именно ще направим още първите дни на 48-то НС за насърчаване на инвестициите и за облекчаване на административното бреме и разбира се за изчистване на българските институции от корупция.

– Какъв е подходът на „Демократична България“ за постигане на съдебна реформа?

– Най-добрият начин за радикална съдебна реформа е конституционна промяна. Няма обаче да чакаме, докато се постигне конституционно мнозинство за това. Ще настояваме за законодателните промени за ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор; за обжалване пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство от прокуратурата; за ефективно електронно правосъдие; за по-широк достъп до правосъдие чрез промяна в съдебните такси и разширяване на правната помощ; за усъвършенстване на определени състави в Наказателния кодекс; за по-ефективно досъдебно производство чрез изменения в Наказателно-процесуалния кодекс; за усъвършенстване в Закона за административните нарушения и наказания, с оглед селективно санкциониране на нарушителите; за промяна в търговската несъстоятелност и производството по стабилизация , така че бизнесите да имат втори шанс, а предприемачите и самоосигуряващите се лица да бъдат включени в този режим; за електронно заповедно производство, така че натовареността между съдилищата да се разпространи по-равномерно и да се ускори процедурата за бизнеса и за всеки граждани. Ще настояваме за тези и много други елементи, които са свързани с по-доброто упражняване на правата на гражданите и бизнеса, и съответно по-добрата им защита.

– Срещнахте се с Венецианската комисия тези дни, какъв беше поводът?

– Представихме пред експертите на Венецианската комисия позициите на коалицията по ключови законодателни промени, засягащи властта на главния прокурор. Комисията, която е важен консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа изпрати свои делегати на двудневно посещение у нас за срещи с представители на парламентарни групи от 47-ия парламент. Тази мисия е важна стъпка към приемането на законопроекта за разследване и търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и за подобряване на досъдебното

– Производство. Този законопроект беше разработен от мен като министър на правосъдието и моя екип. Това е една от реформите, залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост. Предложеният механизъм от ГЕРБ бе обявен от Конституционния съд за противоконституционен. Много е важно този път реформата да стигне докрай. Този законопроект ще бъде внесен в 48-ото НС

– Имате ли конкретен план за действие в новия 48-ми парламент?

– Демократична България е готова с пакет от 25 законодателни инициативи, които ще внесе в първия ден на 48-то народно събрание. Те целят разрешаване на кризите и належащите проблеми на гражданите и бизнеса, модернизацията и устойчивото развитие на страната. Разработили сме решения за намаляване на щетите от кризата, механизъм за компенсиране на високите сметки за газ на домакинствата и бизнеса, както и въвеждане на дефиниция за енергийна бедност, така че компенсациите да достигат до хората в най-голяма нужда. Ще предложим създаването на фонд за енергийно обновяване, за да сведем до минимум уязвимостта на българските домакинства. Разработили сме и механизъм за намаляване цените на горивата. България може да се справи с глобалните предизвикателства, ако подкрепи бизнеса си в прехода към нови технологии, трансфера на знание и дигитализация.

Фокусирали сме се върху механизъм за насърчаване на инвестициите и стимули за подпомагане на инвестиционни проекти и целеви програми, съсредоточени върху регионите, насърчаване на бизнеса и производството с висока добавена стойност, които ще открият високоплатени работни места. Законопроектите, които сме изготвили, засягат всички сфери в държавата, имаме разработени мерки и решения за борба с корупцията, дигитализация, отбраната и сигурността чрез модернизация на българската армия и интеграция в структурите на НАТО, за здравеопазването, което трябва да престане да бъде болнолечение, а да гарантира модерна и достъпна грижа на всеки пациент, за образованието, културата…

Надявам се Народното събрание да премине бързо и фокусирано към работа, за да се разрешат своевременно и систематично предизвикателствата пред страната и приоритетно да се работи за разчистване на пътя за инвеститорите, предприемачите, производителите. Аз съм уверена, че тези 25 законопроекта и проекта за решения ще осигурят основата за дългочакания растеж на България, който хората и бизнеса заслужават.

– Пред какво няма да отстъпите, за да се включите в едно евентуално управление?

– Отстояването на европейските демократични ценности, геополитическата ориентация на България – а именно Европейски съюз и НАТО; осигуряване на един закон и еднаквото му прилагане за всички; институции, чисти от корупция и работещи прозрачно в интерес на хората. Това са важните за нас приоритети, заедно с целенасочено подпомагане на гражданите и бизнеса, така че всеки да може да мине през зимата, която ни очаква.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X