https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Изборният ден започна! В Русенско гласуваме в 336 секции, избирайки измежду 237...

Изборният ден започна! В Русенско гласуваме в 336 секции, избирайки измежду 237 кандидати

Изборният ден в страната започна навсякъде. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Оказва се обаче, че изборният ден вече е започнал за част от сънародниците ни в чужбина. Първи възможността да направят избор за бъдещето на родината са имали българите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Това е станало точно в 21.00 часа българско време снощи. Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа сутринта българско време в понеделник, 3 октомври. Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 755 секции в 62 държави. Най-голям е броят на избирателните секции в Турция и Великобритания – съответно 166 и 126. Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Сан Пауло в Бразилия до Трьомсьо в Норвегия, та дори през Кайро и Техеран.

Колкото до Русе и региона, по-късно през деня очаквайте подробности как е започнал изборния ден и дали някъде е имало проблеми със стартирането на машините. Секциите в областта са общо 336, като в 290 от тях ще се гласува машинно. В 20 от секциите ще има и по две машини. Шест от посочените 336 секции са подвижни, а други шест са разкрити в социални заведения – болници от региона и ареста в Русе. Кандидатите за народни представители от региона са 237 от 28 партии и коалиции. 163-ма от кандатите за народни представители или близо 69% са представители на силния пол. Жените в листите са 31% или общо 74. Към момента в РИК няма постъпили жалби, само един сигнал от вчера за непремахнати шатри на политически сили от центъра на Русе, но той ще бъде разгледан по-късно днес.

Припомняме, че областният управител Анатоли Станев ще гласува днес в 08.00 часа в 3-а секция в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Според него отиването до урните е единственият начин, по който можем да изразим мнението си за това как искаме да се развива страната ни. „Нека не бягаме от личната си отговорност, защото така се лишаваме от свободата си“, заяви още Станев в обръщението си към русенци, целящо по-висока избирателна активност.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X