https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияАсен Василев рекордьор по преференции в България, Хазарта пак бие Борисов

Асен Василев рекордьор по преференции в България, Хазарта пак бие Борисов

Водачът на листата на “Продължаваме промяната” в 23 МИР – София в столицата и съпредседател на партията – Асен Василев, се очертава като шампионът по преференции на тези избори с внушителните 12 633 гласа. Вторият в тази листа проф. Николай Денков е с доста по-скромните 1370 преференции.

Добре се представя другият съпредседател на ПП – Кирил Петков, който беше начело в 24 МИР с 9145 гласа. За сравнение водачът на листата на ГЕРБ в района – Тома Биков, е с 4341 преференции.

В 25 МИР Христо Петров (Ицо Хазарта) взема 8210 гласа, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е начело на тази листа, остава малко по-назад с 8201. Този път двамата са с почти изравнени позиции, при все, че на вота през ноември Хазарта “отвя” Борисов в т.нар. лидерски МИР. И все пак, преференциите за Петров в момента са с около 2000 повече спрямо миналогодишните избори. А ГЕРБ спечели този МИР от ПП.

В 23-и избирателен район пък, след водача в листата на ГЕРБ Румен Христов, с най-много преференции е бившият директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов с 2068 гласа.

Най-активни отново са в софийските листи на “Демократична България” (ДБ). В 23 МИР водачката – бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова, е с 3103 преференции, а поставеният под номер 3 Божидар Божинов (също бивш министър – на електронното управление) е избран преференциално от 4989 от избирателите на партията. Икономистът Георги Ганев, който в листата в 23 МИР беше на пета позиция, е с 2807 гласа. Елисавета Белобрадова, позната още като Летящата козила Ерато, друг рекордьор по преференции от предходния вот, сега под №7, е предпочетена от 4831 гласоподаватели. В листата на ДБ в 25 МИР, където беше четвърта, тя взема 2200 преференции.

Третият в този район д-р Александър Симидчиев е с 1775 гласа. Водачът тук Владислав Панев е с 968 гласа, а втората Бонка Василева с 685. В 24-и избирателен район Христо Иванов, който е начело на листата, събира 2873 преференции. По традиция силно е представянето на икономиста Мартин Димитров (сложен като №4), който има 3028 гласа. Кремена Кунева, председателка на “За доброто”, която дебютира като кандидат-депутат, е с 1917 гласа тук.

Когато стане дума за преференции, една от асоциациите е с винаги впечатляващите резултати, които получава вече съвсем по традиция Стефан Апостолов, повече известен като синът на кмета на Симитли, отколкото с депутатски постижения. И този път поставеният иначе последен в листата на ГЕРБ в Благоевград си осигурява 7357 гласа. Още четирима в благоевградската листа на ГЕРБ са получили достатъчно преференции, за да пренаредят листата и да минат напред. Костадин Томов Стойков е със 4163 лични вота, Георги Иванов Георгиев – 3652, Росица Николова Димитрова – 2646, а Александър Иванов Мацурев – 2621. Всички те имат нелоши постижения, но могат само да дишат праха в тази оспорвана листа на Апостолов, който при един от изборите миналата година измести даже водача Росен Желязков.

Конкуренция на сина на небезизвестния кмет на Симитли Поли Апостолов по брой преференции има. Листата на ГЕРБ е в друг район – Варна, но в модела има нещо общо. И тук става дума за народен представител с внушително количество преференции, който в пленарна зала е почти незабележим. Славена Точева повтаря успехите си от предишни избори – през април 2021 г. тя влезе в медийното полезрение като успя да измести бившия здравен министър от водаческата листа Костадин Ангелов с 6805 преференции. Тя е единственият кандидат-депутат на ГЕРБ във Варна, който пренарежда листата заради големия си брой преференции – цели 7306. За сравнение водачът на листата Даниел Митов е събрал 4139 преференциални гласа.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който беше преместен на тези избори за водач на листата във Варна, е по-слабо оценен от поставената под номер 2 Стела Николова. Известната варненска гражданска активистка е получила 3077 преференциални гласа, а Атанасов – 898 гласа. Въпреки това първото място не може да бъде изместено, защото към резултата на Атанасов се добавят и гласовете без преференция.

Депутатът и отново кандидат за парламента Делян Пеевски е с доста скромни преференции като водач в Благоевград – 644. Факт е, че ДПС не е партия, която толерира подобни изяви на свободен избор, но все пак в листата няколко души са с повече гласове от Пеевски. Не толкова, че да променят нещо. По подобен начин стои и положението в Пазарджик, другата листа на ДПС, която Пеевски води. В този район най-динамична изглежда ситуацията при ГЕРБ. Водачката Екатерина Захариева е с 1998 преференции, но четвъртият в листата Стефан Мирев е с доста повече – 4921. Мирев е досегашен депутат и подобно на вече посочени случаи не блести с активност или ярко присъствие в парламента. 2835 са преференциите пък на третия – Димитър Гечев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X