https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНА ЖИВО: Какво казаха политическите лидери в първия ден на 48-ия парламент

НА ЖИВО: Какво казаха политическите лидери в първия ден на 48-ия парламент

Вежди Рашидов откри 48-ия парламент, а по традиция председателите на парламентарните групи прочетоха декларация от трибуната на НС.

Атанасова: Стига експерименти, да изправим заедно държавата на крака

Днес православната църква чества денят на Св. Йоан Рилски -небесният покровител на България. В своето завещание той казва –бъдете единни, имайте мир. Единството и мирът ще са в основата на политиката на ГЕРБ в този парламент. Ще се стреми към съгласие, а в държавата – мир. Това заяви шефът на ПГ на ГЕРБ и депутат от Русе Десислава Атанасова при откриването на 48-то НС.

България е в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим спорове, детински битки на надмощие, клевети към опонентите или популизъм, тласкащ държавата към фалита, а обществото към анархия.

Сега има ред кризи – политическа нестабилност все повече има хронична нестабилност към институциите , на фона на война в непосредствена близост, очертаваща се рецесия и инфлация, българите ясно казаха – не желаят да видят противоборство, а единство между политическите сили.

Гражданите са наясно с огромната социална цена, която всички ще платят, ако продължи политическото противопоставяне. Те не искат да я плащат и са прави. Това е знакът, който дадоха на изборите, при рекордно ниска избирателна активност – те заставиха всички ни да работим заедно и нито една сила да не е в състояние да състави сама правителство.

Отделните сили са били на противоположни полюси и позиции – времето за противопоставяне изтече, това ни го казват гражданите – работодатели. В спокойни времена всеки може да настоява за своята истина, заяви Атанасова.

Истината е една – след три служебни кабинета и едно на четворна коалиция страната ни не е в състояние да си плаща сметките, предприятията са пред банкрут, хиляди домакинства са изправени пред обедняване.

Единственото е да мислим как да изправим страната на крака, призова шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“За да бъде решена тази сложна задача, са необходими лидерство и политическа смелост. Това означава да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ти избирателите. Вече близо 2 години българският парламент не е в състояние да излъчи стабилно правителство. Все по-тежко стои въпросът има ли смисъл от парламент и парламентарна република”, каза още Атанасова.

По думите й политическа смелост означава да се разделим с опорните точки, дребнотемието и злободневните скандали.

Според нея този подход към единствено е единственият шанс на 48-ото Народно събрание да не се провали.

“Ако и този път някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, тогава ще вървим с все по-бързи крачки към разпад на политическата система. В битката с парламентаризма победители няма да има”, добави тя.

“България днес има нужда от антикризисно проевропейско управление”, увери председателят на ПГ на ГЕРБ.

Опитите ГЕРБ да бъде представен като универсално зло са били предизборна пушилка и са обречени на неуспех. Обвиненията към ГЕРБ до едно са несправедливи и тук отново се замерваме с обвинения, ако не осъзнаем, че единствено заедно можем да се борим с корупцията и да проведем исканата съдебна реформа.

Уважаваме избирателите на всички политически партии и държим да уважавате нашите. Стотици хиляди са гласували за ГЕРБ и искаме да получат нужното уважение, настоя Атанасова.

От нас зависи дали пътят ще е по-дълъг или по-кратък – ако е дълъг, ще минаваме през трънлив път, но ще излезем заедно и по-силни като общество. А ако е кратък, отново ще поканим гражданите да кажат мнението си за политическите сили, заяви Атанасова.

Кирил Петков размаха пръст на ГЕРБ и Възраждане

Бившият премиер Кирил Петков се обърна, вече като редови депутат от ПГ на Продължаваме промяната, към новия състав на Народното събрание с думите, че всички депутати са избрани с гласовете на гражданите и са дали дума да им решим проблемите. За да бъде изградена България, за която мечтаят.

ПП ще възстанови работата си от там, откъдето бе спряна, но този път като конструктивна опозиция. Ще се водим от 2 принципа – да оправдаем доверието на избирателите ни, да работим за решаването на истинските проблеми, заяви отново Петков.

И очерта 4 области, по които групата му ще работи приоритетно. Лидерът й заяви, че ще даде подкрепата си по тях, дори конкретните текстове да са внесени от друга парламентарна сила.

– Подпомагане на конкурентоспособността, замразяване на данъците, таван на цените на тока от 250 лева, запазване на 3-те процента бюджетен дефицит, увеличение на прага за регистрацията по ДДС до 160 000 лева.

– Увеличаване на пенсиите от 250 лева, 860 лева минимална заплата, както и въвеждането на 2 тарифи за режийните разходи, данъчни облекчения за семействата, а учителските заплати да станат 125 на сто от средните възнаграждения. За медицинското съсловие пък ПП ще настоява за 2000 лева минималната заплата.

Освен това ПП още днес внася новия закон за КПКОНПИ, както и този, даващ възможност за разследване на главния прокурор, от независим съдия, както се изрази Петков.

Влизане в Еврозоната от 2024 г. също е сред приоритетите на ПП.

“Политиката на сферите на влияние трябва да остане в миналото. Призоваваме Русия да прекрати незаконната окупация на Украйна, за да се възстанови мирът на Европа”, каза още бившият премиер.

“За всички, които се наричат евроатлантици, нека припомня: Няма как да си евроатлантик, ако не спазваш върховенството на закона и не разрушиш корупцията на всички нива”, добави той, като се обърна директно към групата на ГЕРБ.

Кирил Петков отправи питане и към националистите в новото НС в лицето на “Възраждане” и “Български възход”:

“Когато се движите по ул. “Граф Игнатиев” и минете после по бул. “Ал. Дондуков” и завиете към “Цар Освободител”, ще забележите отдясно ул. “Московска”, а след това ще се огледате в “Александър Невски”, а после стигнете до Паметника на съветската армия, ви питам – колко паметници на български царе видяхте? Паметник на Борис Трети или на Симеон Втори има ли? Време е да спрем с псевдонационализма, който се шири в България, а реално прокарва чужди интереси и вместо това да внедрим българската история и предци”.

“Яростно ще критикуваме всеки, който реши да постави своя интерес пред този на българските граждани. И ще посочваме всеки опит за злоупотреба с публичните ресурси. Съединението прави силата, но обединение може да се прави само с хора, доказали се, че са готови с личната цена да платят за променена България”, каза още Петков. И призова депутатите да сложат точка на безкрайния преход. “Време е обединението на гражданите да се случи на базата на принципни решения, а не на задкулисни договорки”, заключи той.

Карадайъ: Народът пак показа мъдростта си – не овласти еднопартийно правителство

Както винаги, след избори, днес е време за анализи и равносметки, планове и стратегии. Изборите произведоха сходна конструкция, а народът никого не овласти да състави правителство. Дори първите две не правят мнозинство. Народът доказа че е мъдър, вместо противопоставяне, той предпостави мир, съгласие, съединение. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на 48-ия парламент.

За пореден път се вися, че уроците не са научени голяма част от политиците не обясних а политиките за кризите, бедността и общите проблеми, а водиха кампания на омраза и разделение

За пореден път не се пое към диалога като условие за успех. Липсата на диалог е основен белег през последното десетилетие. А това е сигурен знак за кризи и разпад. Това е въпрос с препратка към съвременната криза в общуването въобще

Основна задача на всички политици е да решим проблема с липсата на диалог. Отговорността е на всички, много е лесно да кажеш, че са ти отредили място на опозиция, но това е безотговорно. Избирателите искат да решаваме проблемите им, да решаваме кризите, увери Карадайъ.

Искат зимата да не ни донесе още кризи дв условия на бедност, кризи, студ, мрак и неясно утро, заяви той.

От ДПС сме честни пред себе си и избирателите, открити сме, готови сме на диалог в името на гражданите, увери Карадайъ. Доказали сме, че можем да мислим дългосрочно, добави той.

Диалогът и ефективно общуване са рецепта за здравословни отношения, заяви лидерът на ДПС.

И предупреди политиците, че ако не си дадем сметка за опасностите пред страната ни и не направим нужното за диалог, рискуваме не само електоралната си тежест, а бъдещето на държавата.

Не може да губим време с лозунги. Отговорността ни трябва да е на ниво, за да се справим заедно.

Нужно е правителство с ясни срокове с подкрепа на всички националноотговорни партии, това е рецептата. Намираме се пред разломен момент и трябва да минем през него с помирерние, смирение и диалог. Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно, заяви Карадайъ. Трябва ясно да заявим, че няма друга алтернатива, освен евроатлантическата, подчерта лидерът на ДПС.

Да седнем на масата на преговорите, призовавам отговорно, заяви той. Лесно е да кажеш, че с някои никога няма да говориш, да рисуваш в черно образът на опонента И ние млесно можем да правим това, да посочим, че последните 12 години единствено ДПС бе истинска опозиция на ГЕРБ, заяви Карадайъ.

Не искаме да сме с ГРЕБ и упавлявалите през последната година и половина. Едните правеха репресивна политика, мачкаха наши избиратели и продължават да го правят, а следващите, престъпвайки основния закон, за да влязат във властта, рушиха държавността, демокрацията и стабилността, реставрираха спомени от миним времена. Те окрадоха парите на всички ви.

Направиха ви длъжници за поколения напред. Завещаха 15 милиарда дълг. Лесно можем да кажем това и да се обявим за жертви. Но няма да го правим, защото е безотговорно, политиката е отговорност, подчерта лидерът на ДПС. Основният урок, който учим в ДПС е, че политиката е изпитание и избор, каза Карадайъ.

Костадинов: Народът написа смъртната си присъда, евроатлантическата тълпа я изпълнява

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов очерта черен сценарий за влизането на България във войната в Украйна. И взриви пленарната зала с прогноза, че такъв план вече бил написан. И вместо да се обърне към колегите си и висшите държавници на балкона, той наруши протокола и директно заприказва на трибуната към народа, като наред с това го обвини, че сам написал смъртната присъда на България с негласуването си на последните парламентарни избори.

“Доволни ли сте от това, което виждате в тази зала, харесва ли ви изборният резултат, допада ли ви идеята, че тук отново се събра безразборна евроатлантическа тълпа?”, пита Копейкин. Той заяви, че било време България да се управлява от мъже, а не от мижитурки (като цитира Радой Ралин – б.р.), защото настанал вододел и трябвало да се говори за истинските политики.

“Апатия, нихилизъм, неверие, отчаяние, униние и деграция – всичко това пише смъртната присъда на народа и държавата ни. По 9 души на час умират у нас. Последиците от войната поглъщат целия континент. А цяла седмица НС се занимаваше с темата за присъствието на посланиците на Русия и Беларус в тази пленарна зала.

Евроатлантическата тълпа изпълнява смъртната присъда, която вие, негласувалите, написахте, всеки ден”, каза Копейкин. И настоя България да каже “не” на еврото и Зелената сделка и “да” на АЕЦ “Белене”.

“Не си мислете, че това, което сега виждате, е нещо ново. България не за пръв път е в тежка морална и политическа криза. Точно преди 140 години Иван Вазов пише 2 стихотворения за болката и мъката от развитието на тогавашния разпад на обществото”, напомни Костадинов. И цитира “Линее нашто поколение” и “Средството да нямаш врагове”.

Той знаел, че щял да бъде хулен и обругаван, но историята щяла да запомни невъздържано влюбените в България идеалисти от “Възраждане”, а не “предателите на родината”.

Нинова се обяви за отлагане на еврото, иска БНБ да осветли последствията за България

Шефката на БСП Корнелия Нинова се обяви за отлагане на членството на България в Еврозоната. “Защо забравяме, че възложихме на БНБ доклад как това ще се отрази на икономиката и доходите?! Тези въпроси не означават антиевропейско настроение, а отговорно говорене. Каним ръководството на БНБ на открито заседание – да каже има ли доклад и какви са изводите от него”, съобщи Нинова в първата декларация на левицата от трибуната на новия парламент.

Нинова обаче отново падна в капана на предишното правителство “Петков”, където бе икономически министър и продължи да повтаря почти дума по дума социалната програма на “Продължаваме промяната”, с тази разлика, че ПП предлага 860 лева минимална заплата, а левицата – 850.

Иначе тя очерта в първия ден от новия състав на НС, че трябвало да се мисли за дългосрочни политики, като сложи фокус върху образованието и здравеопазването. Тя настоява да се преразгледа цялото учебно съдържание и да се върне практиката за един учебник по един предмет, а наред с това да се продължи с безплатните помагала и детски градини. Нинова пак повтори и че трябва да се продължи с ръста на заплатите на медиците и въвеждането на изцяло безплатно детско здравеопазване, включително по отношение на лекарствата.

“Корупцията, задкулисието, даването на пари под масата е проникнало във всички обществени сфери. Корупцията е голямото зло за България. Тя се бори с железни и строги закони и реформа в правосъдието”, каза Нинова.

“Пияни и дрогирани шофьори, над които се опъва чадър на всички равнища, убиват невинни хора. Затова внасяме промени в НК и НПК така, че да се отнема книжката завинаги, конфискация на колата завинаги, да няма условни присъди, а само ефективни и тези присъди да се движат по бързото производство”, съобщи още председателката на Столетницата.

По думите й външната политика на страната напоследък станала изключително важна в последните месеци, но Нинова не била доволна, че все се говорело за война и все по-малко за мир.

“Осъдихме действията на Русия в Украйна, помогнахме на бежанците. Но предоставянето на оръжие от България за Украйна за нас означава въвличане на страната във войната. Ние сме против”, повтори още Нинова.

Шефката на БСП няма да подкрепи и предложението на военния министър Димитър Стоянов за купуването на още 8 нови изтребителя от САЩ, защото тези пари били нужни за социалната политика.

Левицата внася и декларация за осъждането на агресията от страна на РСМ.

Нинова се обърна към президента Румен Радев с негови думи от 12 септември 2020 г. “Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета за диалог. Е, няма как да стане”. И заяви, че БСП се борила 6 години със стария модел на управление, водена от един принцип: “справедливост”.

“В името на този принцип оставаме последователни и независими”, отбеляза още Нинова.

Христо Иванов: България няма нужда от безгръбначно управление

България е изправена пред множество кризи, но има три фундаментални и решаването на сложния политически ребус изисква да го оценим адекватно, за да продължим напред, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна при откриването на 48-то Народно събрание.

В този парламент трудно може да се формира правителство, но може да има управление на компромиса. То ще бъде трудно, но не значи, че ще е безгръбначно и слабо, заяви лидерът на ДБ.

Сигурност, законност и растеж ще са основните ни приоритети, заяви той. И призова, да не се правят компромиси с големите национални цели.

На първо място е геополитическата конвулсия, която започна с агресията на Путин срещу Украйна. Тя не е двустранен въпрос, тя е най-острата част от преминаване към нова епоха, в която острото противопоставяне на международната сцена ще е все по-определящо, увери Христо Иванов.

Реакцията на Путин към Украйна не е просто завладяване на територия, а опит за пренаписване на правилата, по които се установява функцията на международната система, преразглеждане архитектурата, по която държавите от Европа ще функционират.

Не можем да си позволим да мислим, че като се каже, че ще настъпи мира, той ще настъпи и кондензира като роса. За съжаление, не става така. Замитането на войната под килима, наричане с други названия, да се твърди, че България може да е Северна Корея на Балканите…

За това има ясен отговор, около който да се обединим – да поставим тази политика в центъра на всичко, което правим.

Трябва да имаме активно членство в съюзите, в които принадлежим, да бъдем отговорни членове и носим отговорността в тези съюзи, а не да водим политика на неутралитет, като се надяваме, че глобалната конвулсия ще ни отмине. Това е несериозно

Другата фундаментална криза е политическата криза.

След вълна на масови протести, не можем да формираме трайно управление месеци наред. Това е 4-и парламент за 18 месеца, напът сме да отидем към следващи избори.

В България има служебно управление, което изглежда не сато изключение а правило.

Политическата система не може да презареди институциите, отбеляза Иванов.

Партиите не могат да сформират трайно правителство не е точно незрялост, но да не си затваряме очите – фундаменталната причина е проблемът с корупцията, подчерта лидерът на ДБ.

Трябва да убедим избирателите, че този сговор е с реална причина. Разговорът е какво да направим, че политическата система да се откъсне от корупцията.

Този разговор не е разговорът, който да кажем, че няма доказателства. Този разговор е как да променим институциите, за да не се сочим ние с пръст и всеки да има морално право да съди другия.

Трябва да имаме независим съд, който се подчинява на закона, независима прокуратура, която да прилага еднакво закона за всички, подчерта Иванов. Без да реформираме правосъдието,

Всеки сговор ще бъде отречен от гражданите. Ще виждаме по улиците как това се случва, няма нужда да го правим отново, смята лидерът на ДБ.

Руската агресия е причина за инфлацията и трусовете в света, вметна той.

Ще настояваме за ясна и последователна политика в сигурността – модернизация на армията и поемане ясна отговорност в рамките на НАТО, включително. предоставяне военна помощ на Украйна, припомни приоритетите на ДБ Иванов.

Той призова да се реформират институциите от “нездравословното” руско влияние.

Янев: Който работи в интерес на българския народ, е добре дошъл в лодката на „Български възход“

Българският народ ни изпрати тук, за да вземем решения, важни за гражданите и бизнеса, свързани с кризите, инфлацията, за бъдещето на България и децата на България. Това заяви Стефан Янев от „Български възход“.

За да търсим тези решения се концентрираме на 3 теми, структуроопределящ – сигурност, справедливост и солидарност.

Посланието е да се държим подобаващо като отправим ясни послания, за да сме полезни на себе си и на съюзниците си, добави Янев. Идеята за напускане на съюзите подвежда съюзниците и нас самите. Апелът към съюзниците е да сме солидарни, да се подкрепяме в труден момент. Солидарността е основна ценност като граждани на ЕС. Считаме, че солидарността е и дълг към нашите майки и бащи, каза Янев. Който работи в интерес на българския народ, е добре дошъл в лодката на „Български възход“, добави още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X