https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНА ЖИВО: Пореден провал при избора на председател на парламента

НА ЖИВО: Пореден провал при избора на председател на парламента

Парламентът отново не успя да излъчи председател и при поредното гласуване днес, когато продължава първото пленарно заседание. До тук се стигна, след като работата на Народното събрание беше блокирана и депутатите не успяха да се разберат кой ще застане начело на парламента.

По Конституция обаче решението трябва да се вземе именно в първия ден затова партиите приложиха лека хитрост, като на практика излязоха в почивка до днес. Най-много гласове получиха Никола Минчев от „Продължаваме Промяната” и Росен Желязков от ГЕРБ. Изненадващо, късно снощи партията на Кирил Петков и Асен Василев обяви, че оттегля номинацията на Минчев и остават в опозиция.

“Ние не държим на номинация на ДПС. Държим да бъда избран председател, защото бламирането на най-важната институция не е добър ход. Ще бъдем конструктивни, като вчера. Вчера водихме разговори с всички политически сили, днес ще продължим да водим разговори в конструктивен тон. Това, че ПП се оттеглиха, е добър конструктивен ход, но той не решава въпроса, защото в чисто технологичен план, гласуване “въздържал се” пак не е гласуване “за”. Така че оставаме там, където бяхме вчера. Но е добър ход в посока воля”, каза в кулоарите преди Председателския съвет Йордан Цонев от ДПС.

“Съветът предстои. Ще обсъдим всички предложения/ Ще видим всички възможности. Надявам се да излезем с единно решение, което да може лесон да се дебатира и да се гласува в залата, коментира и Стефан Янев.

“Аз бях готов да жертвам един ден, за сметка на българската държава и народ, по-бързо да тръгне. За съжаление така става. Не е хубаво да имаш шампион, и да не го оставиш да си вземе наградата. Разбира се, че е обидно за ГЕРБ. Ще страда българския народ”, каза Вежди Рашидов.

“Проблемът не е в броя кандидати, а в липсата на подкрепа. ПП ясно заявиха, че няма да подкрепят Желязков. Мислехме, че нощта ще роди нещо хубаво. Даваме си оценка, че сме с 25 депутати, но сме и най-отговорни, за това предлагаме Крисиан Вигенин. Той е един от най-подходящите, защото в кризисни моменти ръководи, коментира и Георги Свиленски от БСП.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X